Més dificultats per a que el Moianès esdevingui comarca

L'esborrany de l'avantprojecte de llei de governs locals de Catalunya només contempla la creació de noves comarques per aquells territoris de més de 15.000 habitants

Pere Fontanals
13 d'abril del 2013
Moià, capital del Moianès.
Moià, capital del Moianès. | CIC Moià
Moià, capital del Moianès. Foto: CIC Moià

Tot i que les previsions del mateix Consorci del Moianès contempla que la comarca natural arribi als 16.000 habitants el 2015, hores d'ara els deu municipis que integren el Moianès situen la seva població entre els 13.500 i 14.000 habitants, a un miler de persones d'arribar a allò que preveu l'esborrany de l'avantprojecte de llei de governs locals de Catalunya, que ha elaborat el Departament de Governació i que aquest any hauria de començar la seva tramitació parlamentària, segons informa El Punt-Avui.
 
L'esborrany preveu la creació de noves comarques, però ho condiciona a aspectes com ara el fet que els límits territorials de la comarca quedin compresos dins una mateixa vegueria o que agrupi municipis que sumin almenys 15.000 habitants. El Moianès no contempla la primera condició ja que els municipis que formen part del Vallès Oriental no estan integrats a la que seria Vegueria de la Catalunya Central, i hores d'ara, la població de la comarca natural se situa en uns 14.000 habitants. Cal recordar que la comarcalització del Moianès és una reivindicació territorial històrica. La darrera vegada que els municipis del Moianès van demanar ser comarca va ser a mitjans 2010.
 
En canvi, el Lluçanès, tot i tenir poc més de la meitat de població que el Moianès, uns 8.000 habitants, sí que podria acollir-se a la primera condició de l'esborrany de l'avantprojecte de llei ja que tots els seus municipis pertanyen a comarques de la Catalunya Central.
 
Aquest avantprojecte de llei és el que contempla el buidatge polític dels consells comarcals catalans per traspassar el seu govern al Consell d'Alcaldes que no podran delegar la seva representació. L'esborrany també contempla la substitució de la comarca del Barcelonès per una de nova que integrarà en l'Àrea Metropolitana de Barcelona municipis del Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès Occidental.
Arxivat a