L'últim llibre de Marc Serena retrata la intimitat d'Àfrica

"Això no es africà" presenta la situació de persecució que pateixen els homosexuals, bisexuals, transsexuals i intersexuals de 15 països diferents

Mar Martí
30 de març del 2013
L'escriptor manresà Marc Serena, autor del llibre 'Això no és africà!'.
L'escriptor manresà Marc Serena, autor del llibre 'Això no és africà!'. | Marc Serena
L'escriptor manresà Marc Serena, autor del llibre 'Això no és africà!'. Foto: Marc Serena

Des del Caire fins a Ciutat del Cap. Aquest és el viatge que ha fet el periodista manresà Marc Serena durant set mesos, de nord a sud del continent africà, per retratar les persones que ell considera "les més dèbils d'un dels continents més dèbils": els gais, les lesbianes, els bisexuals, els transsexuals i els intersexuals. "Això no és africà" (La Magrana / RBA, 2013) és un viatge a través de quinze països amb escenaris i històries diverses. "És un llibre per a qui li interessi actualitzar la seva visió d'Àfrica però que també vulguin conèixer el continent més íntim, no el dels animals i les sabanes, sinó de com pensen i viuen els africans", ha explicat en una entrevista a l'ACN l'autor del llibre.
 
"Em vaig fer la pregunta que es fa tothom: i tu pots fer alguna cosa per ajudar a canviar les coses? I vaig veure que no hi havia cap llibre que parlés de la gent que considero que és la més dèbil del continent més dèbil". Així s'ha expressat el periodista manresà Marc Serena sobre els motius que l'han portat a tractar la situació que viuen les persones homosexuals a l'Àfrica. Serena ha relatat que "viuen una situació d'indefensió, persecució, extorsió i amenaça diària i la seva vida és un veritable infern". 
 
Serena ha viatjat durant set mesos, entre el 2011 i el 2012, de nord a sud del continent africà per retratar la situació de diferents persones: gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. El fil conductor del llibre és el viatge a través de 15 països i "en cada país s'hi troba un escenari i una història diferent", ha explicat l'autor de l'obra. L'escriptor manresà traslladarà el lector des dels cabarets de música rai d'Algèria, fins a una boda clandestina a la Costa d'Ivori. 
 
La situació que viuen els protagonistes del llibre és molt diferent segons el país on viuen. Serena ha explicat que, per exemple, a Cap Verd una persona transsexual "ho passarà més bé que aquí perquè caminant pel carrer no se la miren com una espècie rara", mentre que en d'altres països d'Africà "estimar una persona del mateix sexe és considerat pitjor que ser delinqüent, violador, assassí o corrupte".
 
Per ell, el tema que tracta el llibre "és una de les agressions als drets humans més sistemàtica i silenciada que hi ha al món". "Considero que és un tema molt repetit en molts països però que hi ha un gran buit d'informació i crec que és una assignatura pendent que tots tenim", ha assegurat Serena. 
 
Pel que fa a l'accés a entrevistar els protagonistes del llibre, Serena ha constatat que ha estat difícil. "Els periodistes juguen un paper molt actiu als països de l'Àfrica i en alguns llocs on els mitjans han apuntat una persona com a homosexual, després aquesta ha estat assassinada o apallissada". Per això, ha dit, "els periodistes generen molta desconfiança perquè poden ser un motiu per anar a la presó o per ser extorsionats". 
 
Serena ha ressaltat que periodísticament l'ha entusiasmat molt escriure aquest llibre perquè "cada història és més bèstia i increïble que l'altra". "Cap ment retorçada podria escriure un llibre així perquè la situació és tant dura que seria impossible fer-ho de ficció", ha explicat. A més, l'autor considera que la lectura d'aquest llibre també pot servir per adonar-se que "la situació dels nostres germans de l'Àfrica és molt dura però que a casa nostra tampoc és excel·lent, perquè no s'hauria de permetre tenir un ministre d'Interior que es permeti fer mofa de determinades persones". 
 
Marc Serena (Manresa, 1983) treballa com a periodista en diversos mitjans de comunicació. Als 25 anys va retratar la seva generació a 'La volta dels 25' (La Magrana/Ediciones B, 2011), que va ser considerat un dels millors llibres de viatges de l'any amb el Premi Camino del Cid. El seu blog, Lavoltadels25.cat , va ser distingit per les guies Lonely Planet com el millor del món en llengua no anglesa.