L'Ateneu les Bases prepara per al part a l'aigua

L'ICS va iniciar l'experiència a finals de febrer

Redacció
25 de març del 2013
Preparació per al part a l'aigua a l'Ateneu les Bases.
Preparació per al part a l'aigua a l'Ateneu les Bases. | ICS
Preparació per al part a l'aigua a l'Ateneu les Bases. Foto: ICS

Un grup d'embarassades ateses per l'Equip d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages, de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha iniciat fa pocs dies un curs de preparació per al part a l'aigua, una experiència innovadora que aprofita els beneficis de l'exercici aquàtic per relaxar i exercitar la musculatura que intervindrà en el part.
 
L'activitat té lloc a Manresa, a les instal·lacions de l'Ateneu de les Bases, i la imparteix una llevadora. La sessió combina una part teòrica, que es fa fora de l'aigua, amb 45 minuts d'exercicis a la piscina.
 
L'activitat s'adreça a totes les dones embarassades de la comarca del Bages, que podran accedir-hi sempre que hi hagi disponibilitat de places. Es preveu que, més endavant, pugui realitzar-se també a d'altres poblacions de la comarca, fora de Manresa. Per apuntar-s'hi, cal trucar al telèfon de l'ASSIR Bages, que és el 93 874 81 78. Abans de començar, la llevadora fa una visita a les dones que hi estan interessades per tal de valorar que no hi hagi cap contraindicació que desaconselli l'exercici a l'aigua.
 
Els beneficis de l'exercici a l'aigua
S'ha demostrat que fer exercici de forma moderada és molt beneficiós durant l'embaràs. Si, a més, es fa en un entorn aquàtic disminueix el risc de lesions. En les sessions de prepart a l'aigua o matronatació es treballa per enfortir i tonificar la musculatura, aprofitant la resistència a l'aigua; per relaxar les zones més sobrecarregades per l'increment de pes derivat de l'embaràs; i per corregir postures incorrectes. L'objectiu és arribar al part en les millors condicions físiques i psicològiques.
 
Segons un estudi realitzat a Elna (Alacant) amb 244 dones, les que van realitzar entrenament a l'aigua van tenir menys cesàries i parts instrumentals que les que no en van fer. De les embarassades que van seguir el curs de matronatació, un 97% dels parts van ser eutòcics (normals), respecte al 70% dels parts de les dones que no el van fer. Pel que fa a les cesàries, en les dones que van fer matronatació l'índex va ser de l'1,70%, mentre que en les que no en van fer arribà al 17%. L'experiència iniciada ara a Manresa servirà també per valorar si el fet de participar en un curs de matronatació pot modificar favorablement el tipus de part de les gestants.
 
La llevadora, professional de referència
Els cursos de matronatació que promou l'ICS són impartits per llevadores, ja que aquesta és la professional de referència per a les embarassades durant tot el procés de l'embaràs i el part. La llevadora està especialment formada per fer una preparació integral de l'embarassada destinada a la bona finalització del part, que té en compte aspectes físics, mèdics, psicològics i emocionals. També és qui s'ocupa de fer un seguiment i control de l'embaràs i té coneixements sobre la biomecànica i les postures pelvianes que es consideren fonamentals perquè el part sigui un èxit.