Els ajuts a la plusvàlua dels desnonats es queden a mitges

No totes les famílies que hagin perdut el seu habitatge habitual es lliuraran del 100% d'aquest impost. Depenent de la renda familiar es poden veure beneficiats només amb el 50 o el 30% sobre la quantitat a pagar

Redacció
22 de març del 2013
Antonio Delgado en el moment de la seva presentació.
Antonio Delgado en el moment de la seva presentació. | Pere Fontanals
Antonio Delgado, de la PAHC, en el ple del passat gener. Foto: Pere Fontanals

El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest març ha aprovat el dictamen per ajudar a les famílies a pagar l'impost de plusvàlua quan aquestes hagin perdut el seu habitatge per un desnonament o l'hagin cedit en un acord de dació en pagament. El cas, però, és que el dictamen que s'ha posat a votació a instància del govern inclou un escalat d'ajuts que depèn dels ingressos de la unitat familiar, de manera que hi haurà manresans que es poden trobar amb que perdin casa seva i tot i així hagin de pagar, igualment, una part de l'impost de plusvàlua de l'habitatge que ja no tenen.
 
Com van recordar-li Jordi Masdeu (CUP) i Sònia Díaz (PSC) a la regidora Mercè Rosich, aquest fer sorprèn, sobretot, perquè va ser CiU qui en el ple del passat mes de gener va presentar una moció per lliurar els afectats per desnonament o per dació en pagament de l'impost de plusvàlua. Cal recordar que aquesta moció es va acabar integrant en la proposició de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) per declarar Manresa municipi lliure de desnonaments. En el seu torn, la regidora de serveis socials va argumentar que el barem es posa per no tenir uns criteris subjectius sobre qui pot ser beneficiari de l'ajut social, però que els tècnics també es basaran amb informes de serveis socials per determinar aquests ajuts, més enllà de l'escalat.
 
Cal recordar que l'Ajuntament de Manresa no te potestat per eliminar aquesta figura impositiva perquè està regulada per llei des del govern de Madrid. La fórmula que s'ha fet servir en altres ajuntaments perquè les famílies afectades per un desnonament o que hagin pactat una dació en pagament del seu habitatge habitual, ha estat aprovar un ajut pel 100% de l'import de l'impost de manera que l'afectat destina l'ajut a cobrir la plusvàlua.
 
A Manresa, la moció contempla aquesta possibilitat, però depenent dels ingressos familiars, l'ajut pot baixar al 50% o al 30%, segons la taula del peu de la notícia. El dictamen ha estat aprovat amb els vots favorables de CiU, PP i PxC i les abstencions de PSC, ERC i la CUP.
 
Escalat de les ajudes a la plusvàlua depenent dels ingressos. Foto: AjM