Manresa acollirà una trobada d'Eurotowns sobre mobilitat

Inclouran tallers sobre sensibilització de la mobilitat i estratègies d'aparcament

Redacció
15 de març del 2013
Manresa acollirà aquest dilluns i dimarts una trobada de la xarxa Eurotowns que tindrà com a eix temàtic dels seus treballs els temes de mobilitat. Aquests inc louran xerrades, debats, tallers i visites sobre mobilitat local, transport públic i estratègies d'aparcament, entre d'altres.
 
Dilluns 18 de març
La trobada, que tindrà lloc al Centre Cultural el Casino, començarà el dilluns el migdia, amb la benvinguda de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i del regidor d'Urbanisme, Paisatge i Mobilitat, Ramon Bacardit, a la sala de plens de l'Ajuntament. Seguidament començarà la jornada amb una sèrie de xerrades de presentació de la ciutat de Manresa dedicades a explicar les polítiques de mobilitat local.
 
Conferències sobre mobilitat i territori
L'arquitecte de l'empresa municipal Foment de la Rehabilitació Urbana de Manresa, S.A (FORUM), Joan Oliveras, parlarà sobre Algunes de les dades socioeconòmiques i característiques generals de Manresa. A continuació l'arquitecte de la Oficina municipal del POUM, Alex Quintin, pronunciarà una xerrada sobre les Contribucions del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal de Manresa en el sistema viari actual.
 
Seguidament la tècnica de mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Queralt Torres explicarà Les millors pràctiques i les accions futures del Pla de Mobilitat de Manresa. I Finalment, el coordinador del grup de mobilitat de la xarxa, el belga Marc Verachtert, comentarà Les conclusions de l' Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) en relació a d'altres polítiques catalanes de mobilitat.
 
Posteriorment els assistents a les jornades realitzaran una visita per la ciutat on es mostraran diverses experiències de mobilitat.
 
Els participants a aquest a trobada són tècnics i experts en mobilitat, tant municipals com externs, vinguts de les diferents ciutats que participen a la xarxa Eurotowns. Actualment són 21 ciutats europees d'entre 50.000 i 250.000 habitants, Eskilstuna, Covilhâ, Gävle, Girona, Hasselt, Jerez de la Frontera, Jyväskylä, Kavala, Kortrijk, Leeuwarden, Manresa, Mikkeli, Mölndal, Règgio Nell Emilia, Sabadell, Schiedam, Sindelfingen, Sundsvall, Ulm, Varberg i Vigo.
 
Taller sobre sensibilitat ciutadana
La jornada de la tarda consistirà en la realització del primer taller, que estarà dedicat genèricament a les campanyes de sensibilització de cada ciutat. Els diferents socis que participen en la jornada formen grups de treball per explicar i posar en comú estratègies, i dees i iniciatives.
 
En aquest sentit els temes que es posaran sobre la taula seran:
  • Introducció sobre els sistemes de difusió ja realitzats a Manresa o previstos en un futur per tal de conscienciar a la ciutadania sobre la importància d'una mobilitat intel·ligent.
  • Els participants, mitjançant presentacions de PowerPoint, destacaran les millors pràctiques ja realitzades a les seves ciutats pel que fa a campanyes de comunicació sobre la introducció del pla de mobilitat o accions específiques al voltant de 30 kilòmetres d'àrea urbana que inclouen la millora de la zona de vianants, de carril bici, transport d'autobús, i la millora en l'aparcament.
Aquesta part finalitzarà amb les reflexions sobre el que s'ha de fer i el que no, i una proposta d'aquells punts que s'han de millorar. També es proposaran les accions comunicatives a realitzar.
  • Per acabar el taller es discutiran el s temes tractats i es resumiran les conclusions i propostes aportades.
Dimarts 19 de març
L'endemà al matí, començarà el dia repassant els acords del grup de treball de mobilitat (TTM-Works) destacant els temes que involucren la xarxa de transport públic gratuït, les trucades intel·ligents promogudes des de la comissió Europea, etc.
 
Després, l'expert en mobilitat Sergi Comellas impartirà la conferència sobre Noves tendències de la participació pública en la mobilitat, l'espai públic i l'accessibilitat.
 
Taller sobre estratègies comunes per la setmana de la mobilitat local
Al final de la xerrada i després d'una petita pausa, començarà el segon taller de les jornades d'enguany amb el nom estratègies comunes per la setmana de la mobilitat local que treballaran aspectes com:
  • El desenvolupament d'una estratègia comuna per la setmana de la mobilitat local. Els participants posaran en comú les seves idees sobre el contingut d'aquesta estratègia i la seva promoció.
  • Es mostraran cinc presentacions de PowerPoint sobre la Setmana de la Mobilitat que va tenir lloc a diverses ciutats del 22 al 29 de setembre del 2012, destacant els objectius i els seus destinataris; la promoció que es va fer i les activitats que es van oferir; així com algunes fotos de l'esdeveniment i una breu avaluació d'aquest.
  • Finalment, els assistents procediran a la discussió i resum dels temes tractats.
Estratègies d'aparcament
A continuació la següent activitat que es realitzarà, a mig matí, serà un mo nogràfic sobre les estratègies d'aparcament. Així es discutiran els seus problemes i es proposaran polítiques i solucions. El programa concret establert pels participants és:
  • Presentació de l'estratègia d'aparcament en les ciutats participants en la reunió.
  • Els participants presentaran mitjançant diapositives de PowerPoint les polítiques d'aparcament destacant-ne les estratègies i mostrant els èxits i els fracassos, així com les relacions amb altres mitjans de transport per la mobilitat urbana interior.
  • Es farà un resum dels temes comuns, de les necessitats i de les polítiques a desenvolupar.
  • Es definirà un sistema de treball per solucionar el tema de l'aparcament establint els objectius a tenir presents.
Un cop finalitzat aquest grup de treball, es procedirà a fer un resum de tota la jornada, valorant els acords adoptats i determinant els pròxims passos a seguir. I, al mateix temps, es presentarà la propera trobada del grup de mobilitat de la xarxa Eurotowns que tindrà lloc a la ciutat de Gävle el dia 28 de maig.