Exposició de cultura funerària per aprendre en vida

Redacció
15 de març del 2013
L'exposició de cultura funerària va ser inaugurada dijous.
L'exposició de cultura funerària va ser inaugurada dijous. | Pere Fontanals
L'exposició de cultura funerària va ser inaugurada dijous. Foto: Pere Fontanals

Grup Mémora, líder del sector funerari a Espanya i Portugal, ha inaugurat aquest dijous, l'exposició "L'altra cara de la vida" al Museu Comarcal de Manresa. L'exposició, que ja ha estat visitada per unes 30.000 persones durant la seva itinerància per diverses ciutats de l'Estat espanyol, permet fer un recorregut per l'ahir i l'avui de la cultura funerària, al mateix temps que convida a reflexionar sobre el significat de la mort. Malgrat que la mort és un tabú per a bona part de la societat, els rituals i l'art funerari són una forma fonamental d'expressió humana en l'actualitat com ho han estat al llarg de tota la història. Aquesta constant i la seva evolució es pot comprovar a l'exposició que romandrà oberta fins al 21 d'abril.
 
A partir de més d'un centenar de peces originals trobades en tombes de diferents èpoques l'exposició analitza la visió de la mort que han tingut les diferents civilitzacions al llarg de la història. Formen part d'aquesta col·lecció eines de sílex, urnes ibèriques, ornaments de grecs o joies de la cultura romana entre altres. 
 
L'objectiu és explicar de forma rigorosa però amena la cultura funerària al llarg de la història, però la finalitat pedagògica de la mostra va més enllà: ajudar al fet que la gent s'apropi a la mort de manera natural i integradora.
 
L'exposició va ser inaugurada ahir per Joan Calmet Piqué, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Josep Izquierdo, gerent de la zona Manresa i Tarragona del Grup Mémora, i Josep Marés, comissari i coordinador de l'exposició. Coincidint amb l'acte d'inauguració, es va celebrar la conferència "Un ritual funerari pot perdurar 10.000 anys?", a càrrec de Joaquín de Arbulo Catedràtic d'Arqueologia de Grècia i Roma (URV). 
 
La mostra s'emmarca dins del compromís de Responsabilitat Social Corporativa de Grup Mémora, que té per objectiu que la ciutadania integri la mort com una part de la vida. Amb la mateixa finalitat, Grup Mémora col·labora, també, en l'edició de llibres i documentals, i organitza el cicle de conferències: "Aproximacions entorn de la mort", entre altres activitats. 
 
Activitats paral·leles
El projecte neix amb la voluntat d'apropar la cultura funerària als ciutadans, per això aquesta exposició té caràcter itinerant i alhora es programen activitats de divulgació per a escoles, famílies i col·lectius. Els tallers per a escolars i un cicle de conferències complementen la mostra que es podrà visitar de forma gratuïta fins el proper 21 d'abril. 
 
Conferència "Entre el món dels vius i el dels morts, els mons intermedis", a càrrec de Manuel Delgado, professor d'Antropologia Religiosa(UB) 
Dia: Dimarts 16 d'abril 
Hora: 20.00 h. 
Lloc: Museu Comarcal de Manresa 
 
Tallers escolars
Amb la finalitat de dinamitzar, interactuar i divulgar a les aules el coneixement que permet l'arqueologia de la mort, es proposa una activitat complementària a l'exposició: el taller per escoles Fem d'arqueòlegs on es pretén que els alumnes coneguin de prop la metodologia de treball de l'arqueòleg i l'apassionant món de la recerca. La visita convida a posar-se en la pell d'un arqueòleg i a seguir totes les pistes que ens dóna una troballa arqueològica. Revelar els secrets de les peces de l'exposició permetrà entendre el nostre passat i construir el nostre present. 
 
Exposició. Museu Comarcal de Manresa
L'exposició estarà oberta des del 14 de març fins al 21 d'abril en els horaris habituals del museu: divendres i dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. diumenge de 10 a 14 h. Altres dies i horaris: visites concertades. Dilluns no festius tancat. 
 
Cal recordar que l'accés a les exposicions temporals del Museu és gratuït
El taller didàctic s'adreça a grups del 2n i 3r cicle de primària i de 1r i 2n d'ESO. Estarà disponible entre els dies del 8 al 19 d'abril. Cal concertar la visita trucant al Museu: 93 874 11 55. Aquesta activitat, patrocinada pel Grup Mèmora, és gratuïta.