«El Sant Pare s'ha passat hores resant a la Moreneta»

"Montserrat està està al cor de l'espiritual d'un jesuïta", explica el director de la Cova de Sant Ignasi, Francesc Riera, i no descarta que Francesc la visiti durant el seu pontificat

Bernat Ferrer/ND
14 de març del 2013
La Cova de Sant Ignasi de Manresa, un dels indrets clau per als jesuïtes, com Jorge Mario Bergoglio.
La Cova de Sant Ignasi de Manresa, un dels indrets clau per als jesuïtes, com Jorge Mario Bergoglio. | viki/Nació Digital
La Cova de Sant Ignasi de Manresa, un dels indrets clau per als jesuïtes, com Jorge Mario Bergoglio. Foto: viki/Nació Digital

El nou Sant Pare, Francesc, jesuïta argentí, va desplaçar-se a Alcalá de Henares entre el 1970 i el 1971 per acabar-s'hi de formar, en l'anomenada "tercera professió" que fan tots els jesuïtes. Durant aquest any, és molt possible que visités la Cova de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, apunta a Nació Digital el pare superior de la comunitat jesuïta manresana, Francesc Riera, en tant que és un dels indrets clau en la biografia del fundador de la Companyia de Jesús, a la qual pertany l'actual Sant Pare. Tot i que el superior de la comunitat no té constància que Bergoglio visités Manresa, ho està indagant, i mentrestant apunta: "El Sant Pare actual s'ha passat hores pensant i resant davant la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, si no físicament, sí espiritualment, perquè Montserrat està està al cor de l'espiritual d'un jesuïta."

"Els jesuïtes estudiem la vida i l'espiritualitat de Sant Ignasi, i molt sovint anem a Manresa a veure l'indret on hi ha la font de la seva espiritualitat", explica Riera. Tot amb tot, "als anys 70, no tothom acabava venint a Manresa, perquè les comunicacions eren més complicades que no pas ara", puntualitza. Tant si Bergoglio va acabar visitant Catalunya com si no, "és indubtable que, per una persona espiritual com és ell, mestre de novicis, les paraules Manresa, Cardener, cova, Montserrat..., li van sortir dels llavis centenars de vegades. Sant Ignasi de Loiola explicava que, quan anava pel riu Cardener, es va estirar i allí va ser el moment en què li va venir la gran il·luminació. El Sant Pare, als seus jesuïtes joves, segur que els explicava aquest moment de la biografia del sant", sosté Riera.

El fundador de la Companyia de Jesús a la qual pertany el nou Sant Pare va estar-se onze mesos a Manresa, després de passar per Montserrat, "on hi havia deixat l'espasa, el seu vestit noble i les seves vestidures de ric, i on es va vestir de pobresa. A Montserrat, Sant Ignasi de Loiola es va reconciliar la seva vida i, amb aquesta vida alliberada, el que fins llavors havia estat un prohom del regne de Castella, va baixar a Manresa i aquí va ser on on la seva espiritualitat va quallar".

"Montserrat i Manresa estan estan al cor de l'espiritual d'un jesuïta. Segur que el Sant Pare actual s'ha passat hores davant la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, perquè Sant Ignasi va deixar-hi allí les seves riqueses", afirma Riera convençut.

Per tant, l'elecció feta per Bergoglio del nom de "Francesc" no ha acabat de sorprendre als jesuïtes catalans. "Sant Ignasi ja tenia una sensibilitat franciscana molt notable, i segur que està molt content que un dels seus fills hagi agafat el nom de Francesc", assevera.

Visita a Manresa i Montserrat
Amb totes aquestes coincidències, el nou Sant Pare podria tenir un interès especial en visitar Catalunya durant el seu pontificat. A més, el 2022 es commemoraran els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, una oportunitat que Riera veu ideal, tot i que apunta que encara queden nou anys, i "no sabem com estarà de salut, o si haurà presentat la dimissió, com ha fet Benet XVI". Per tant, tampoc no descarta que la hipotètica visita de Francesc es pugui realitzar abans de l'efemèride, potser per inaugurar el Camí Ignasià que un grup de laics i jesuïtes estan recreant, que surt de Loiola, el Pilar, Verdú, Montserrat i Manresa. "Que bonic que seria!", exclama Riera.

Per tot plegat, apunta que el pare general dels jesuïtes podria fer-li arribar una invitació en aquest sentit, o bé el bisbe de Vic -d'on depèn Manresa- o l'arquebisbe de Barcelona. "Des de la comunitat també li enviarem una carta perquè algun dia s'animi a venir al lloc on hi ha les fonts de la seva espiritualitat, tot i que som conscients de la quantitat de peticions que segur que tindrà", reconeix.