Montràs ha de respondre de forma solidària dels 4,4 milions de Moià

Aquest dilluns s'esgotava el temps donat pel Tribunal de Cuentas per fer la declaració de bens i el pagament dels imports que han de servir d'aval durant el procés als 22 encausats per presumpte delicte comptable a l'Ajuntament de Moià i a la societat MoiàFutur

| 11/03/2013 a les 23:09h
Especial: Fallida Ajuntament de Moià
Arxivat a: Política, crisi moià, tribunal cuentas
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/03/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'exalcalde de Moià, Josep Montràs, intervenint a el 9TV. Foto: El 9TV

Tal i com informava el passat dimecres Manresainfo.cat , aquest dilluns era el darrer dia per a que els 22 encausats per presumpte delicte comptable a l'Ajuntament de Moià i la societat municipal MoiàFutur, fessin l'ingrés al compte habilitat a l'efecte i declaressin els seus bens de forma voluntària com a aval als 4,4 milions d'euros que l'informe de la Sindicatura de Comptes ha considerat com a greuge de la seva gestió com a responsables polítics i tècnics dels exercicis que van de 2006 a 2009.
 
Els ingressos i avals d'aquest procediment s'ha de realitzar cadascun dels 22 encausats de forma solidària per cada una de les irregularitats detectades, essent el primer i principal avalador per a totes les operacions qui va ser alcalde durant tots aquests exercicis, Josep Montràs Rovira. A partir de l'aval presentat, o del que s'executi a partir d'ara, sobre la totalitat dels bens de l'exalcalde, sobre la quantitat que resti fins als 4,4 milions, s'anirà disposant de les garanties de la resta dels 21 encausats, o sigui, dels 15 regidors restants, dels 4 tècnics, del secretari i de l'interventor.
 
A partir de les declaracions i els pagaments realitzat aquest dilluns, el Tribunal de Cuentas investigarà els bens de cadascuna de les 22 persones que hi ha a l'informe de la Sindicatura de Comptes, i retindrà per via executiva aquelles quantitats i béns que no hagin estat declarats voluntàriament. Una vegada el Tribunal de Cuentas tingui completat de forma solidària entre els encausats l'aval fins als 4,4 milions o, en el seu defecte, no puguin respondre amb cap altre bé, iniciarà la instrucció de l'informe de la Sindicatura de Comptes, amb la Fiscalia General de l'Estat com a acusació, i amb un procés que permetrà als 22 afectats defensar-se legalment. Al final del procés, totalment administratiu, el Tribunal de Cuentas determinarà el greuge provocat a l'Ajuntament i les responsabilitats de cada un dels encausats.
 
Manresainfo.cat ha pogut accedir a la llista dels encausats definitiva. Les persones que han haguit de respondre amb els seus recursos són l'alcalde per CiU, Josep Montràs Rovira; els regidors de CiU, Teresa Terricabras Vilà, Ferran Llussà Pascual, Joaquim Forcada Díaz, Jordi Autet Puig, Ángel Cabeza Gené, Josep Antoni Martínez Góngora, Ma. Àngels Morera Barniol, Iolanda Burdó Vallès, Carles Padrós Valldeoriola i Lluís Gómez Bori; els regidors de MAP-ERC, Francesc Torres Farràs, Silvia Mur Allué i Josep Romeu Pujol; els regidors del PSC, Núria Rojas Albar i Enric Terencio Arisa; els tècnics de MoiàFutur, Manel Riera Cunill, Jordi Huguet, Jordi Candela i Xavier Lladó; el secretari, Francesc Armengol Aymerich, i l'interventor, Alfons Rosell Roig.
 
Cal recordar que el Tribunal de Cuentas va decidir iniciar el tràmit judicial per depurar les responsabilitats de diversos presumptes delictes comptables a l'Ajuntament de Moià i a la societat MoiàFutur entre 2006 i 2009. La denúncia que MAP-ERC va presentar a finals de 2009 sobre aquests quatre exercicis del consistori i la societat municipal, determina que 22 persones presumptament implicades en aquests exercicis hauran de fer front a l'aval o pagament de 4,4 milions d'euros més altres conceptes encara pendents de valoració.

COMENTARIS

En aquell temps ...
sindicalista , 12/03/2013 a les 01:04
+11
-12
.. jo era sindicalista a l'administració local i responsable de les comarques Bages-Berguedà.

Aquest alcalde, el secretari i més d'un regidor incomplien la llei dia sí, i dia també. Tenien als treballadors , com a esclaus cosa que feia , que auan em veien a mi, a més veien al diable.

Però amb ells sempre me'n sortia ( per sort, tenien tant per amagar ) .. N'hi havia d'altres ( a Berga o Gironella p.e. ) i del mateix partit , que essent molt similars eren més intel·ligents i aquests han pogut escórrer més bé
el " bulto " .

A aquests de Moià més d'una vegada els ho havia dit : acabareu a la presó. Tot i que a "Escanya" costa tant tancar a la presó a un "xoriço" amb corbata .

Recordo que, a un policia local de Moià, per una qüestió d'antipaties el volien posar, per la brava , a la brigada d'obres : fetes les gestions oportunes , no van tenir pebrots !

Avui aquest jove agent és , per mèrit propi, un alt comandament dels mm.ee.
Ara si
Pollu matapuçes, 12/03/2013 a les 01:50
+10
-1
Tot i que el cap de la trama era el senyor Forcada, els altres deixaven fer si o si. A moià sempre hi ha hagut els intocables i ara miral's. Massa poc, a la presó que em les peles DEL POBLE no s'hi juga.
al sindicalista i d´altres
Anònim, 12/03/2013 a les 08:51
+10
-1
Almenys, sort que el temps posa a cada ú al seu llosc...
Aquests de CiU - Moià, els que tenim més aprop, s´han dedicat presuntament a fer el qué tots coneixem ja fa molts anys amb la seva prepotència que els caracteritza i només mirant per ells i els del seu entorn, fotent arrèu al poble a la ruïna i sense cap escrúpul, ja era hora que els hi possèsin les coses al seu lloc, que per administrar d´aquesta manera tot hom ho haguès pogut fer. Almenys que expliquin qué i com i on han anat a parar tots els deutes en els que ens han futut, saltant-se la llei a cada moment. Com diuen els castellans: A todos los cerdos les llega su san martín.
alerta.
Jaumep, 12/03/2013 a les 09:23
+16
-0
Pel sindicalista.
Alerta que coneixer un delicte i no denunciar-ho també ho és.
¡ Caña a los bandidos !
Anònim, 12/03/2013 a les 09:23
+10
-2
Para el sindicalista y otros seguidores,
Me parece correcto que este señorito acabe siendo juzgado y condenado por todas las fechorías que ha realizado él y sus compinches, de igual manera algunos altos dirigentes de algún sindicato se les debe de aplicar lo mismo, o acaso no recuerdas a todos los pobres estafados con los PISOS?
Caña a todos los sinverguenzas, sean de donde sean.
Esto parece un país sin ley, más o menos como el antiguo Oeste Norteamericano.
tots culpables?
Anònim, 12/03/2013 a les 13:23
+10
-1
Aquí Moià tothom sap qui són els culpables, per molts imputats que hi hagi (així la cosa sembla més espectacular), de culpables l'alcalde, el secretari, interventor, i uns quants amigatxos seus que fèien de regidors (no tots), la majoria d'ells ni tant sols devia saber que fèien alguna cosa que no estava ben feta, però com que, enlluernats pel carisme del montràs i el deixar fer del secretari(que era el primer control de l'estat, i l´únic que hagués pogut parar els peus a l'alcalde) juntament amb l'interventor, ja imputat anteriorment en el cas turisme de CIU) deixaven fer, ara pagaran tots el "pato", almenys primer hauran de posar l'aval, i qui sap si al judici els consideraran innocents.....o culpables!
Moià Deute
Ruben, 12/03/2013 a les 13:30
+0
-0
El altre dia em va arrivar una propaganda a casa, que deia que s'havia creat una plataforma que es deia Moià Deute, és el mateix que Moià Diu Prou?
Encara estan recollint diners per denuncia, oh jaes això el resultat de la denuncia que deien que havien posat?
gracies
Delicte?
Anònim, 12/03/2013 a les 14:23
+10
-13
Sr.Fontanals:
Això és fer periodisme? Donar llistes amb noms i cognoms de persones i fer servir la paraula "delicte" quan aquesta no apareix en cap moment en tot l'expedient? Acabar-ho d'amanir amb referències al Fiscal General de l'Estat, quan en aquest cas, a més de l'alcalde com a representant de l'ajuntament perjudicat. només hi pot intervenir, si ho considera convenient, la Fiscalia del Tribunal de Comptes.
Si hiha "pressumpte delicte" o "presumptes delinqüents" ho haurà de dir la justícia ordinària que ja està treballant en aquest tema.
El Tribunal de Comptes no té competències en temes delictius, només avalua els perjudicis causats a l'ajuntament per unes determinades decisions que no s'ajustaven a la legislació i aclarir quins eren els responsables d'aquestes irregularitats comptables. No estem parlant de frau ni de malversació de fons (si n'hi ha ja ho determinarà el jutjat competent).
Finalment recordar que tant la Sindicatura de Comptes com el Tribunal de Comptes són organismes "polítics" que depenen del Parlament de Catalunya i de les Corts espanyoles. Concretament els dotze magistrats del Tribunal de Comptes són elegits a parts iguals pel Congrés i pel Senat. Ara són 6 del PP i 6 del PSOE.
Quan he vist la llista se m'ha ocorregut que hi podia haver posat tot el cens electoral de Moià, que era el que majoritàriament anava revalidant cada quatre anys al Sr. Montràs (només 7 legislatures!).


Molta palla
Pep- Lluís, 12/03/2013 a les 14:54
+12
-1
Per l'anònim de les 14:23, de res servirà tota la palla, el xoriço a la presó, temps al temps, la ganga s'ha acabat.
Al de les 14:23
Anònim, 12/03/2013 a les 15:49
+8
-1
Molt blabla bla pro res. Deu ser encara adicta al régimen, léase CIU Montràs: de cara al poble ja son tots una colla de presuntes delincuents, doncs si mes no no han sigut capacos de explicar que han futut del Deute que han generat a Moia per tantes generacions, amb Els impostos mes alta d espanya i segur que Els del poble no ens hem beneficiat, per tant a pringar o sino qué paguin ells, tots Els de CiU per haver incomplert la llei
al d'alerta
Anònim, 12/03/2013 a les 16:00
+2
-6
Si no denunciar un delicte també ho és, tots els ciutadans d'aquest país som delinquents.

Respostes als dubtes del ruben
Jordi C. (ADMM MoiàDeute), 12/03/2013 a les 16:01
+14
-2
Hola Rubèn.
L'associació ADMM Moiàdeute no és Moià Diu Prou.
Tal com diu el díptic que vas rebre sóm un grup de veïns de Moià que ens sentim afectats per l'elevat deute municipal i les conseqüencies que aquest ens provoca (impostos elevadíssims i pèrdua de serveis).
L'objectiu és saber què ha passat a Moià.
Volem que algú ens expliqui què ha passat?
Com hem arribat fins aquí?
Qui i quins mecanismes de control han fallat perquè arribem a deure més de 4000 euros per habitant?
Quina part d'aquest deute és realment legítim?
....
La denúncia que hem posat al jutjat de Manresa segueix el seu curs, està acceptada des del novembre i en fase de diligències prèvies, per tant no té res a veure amb el que ha sortit ara de la sindicatura de comptes.

De fet l'informe emès per la sindicatura de comptes no és cap sentència judicial, la sindicatura i el tribunal de comptes de Madrid són dos òrgans polítics. El que s'ha constatat són una sèrie d'irregularitats administratives que poden haver suposat un perjudici econòmic al poble i s'ha quantificat l'import d'aquest perjudici fent-ne responsables a tots aquests regidors i tècnics per igual.

La denúncia que hem interposat des de ADMM MoiàDeute és bàsicament sobre l'adjudicació de les obres del pàrquing i la caserna que al nostre entendre es van fer de forma irregular ja que en poques setmanes el cost d'aquestes pràcticament es va doblar sense cap justificació ni nova adjudicació.

Possiblement molts pensareu que no té sentit continuar amb la denúncia si ara la sindicatura de comptes ja ha emès un informe.

Al nostre entendre sí que val la pena, entre altres coses perquè l'acceptació de la denúncia és anterior a l'informe, perquè demana saber què ha passat, cosa que encara no sabem, i perquè com hem dit el tribunal de comptes és un òrgan polític.

D'altra banda no cal dir que nosaltres no compartim la resolució adoptada. Repartir les responsabilitats de forma solidaria entre tots els regidors sense entrar a valorar quin grau de responsabilitat té cadascú no ens sembla ni correcta ni justa,
El San Martín
Anònim, 12/03/2013 a les 16:03
+8
-1
No, "a todo cerdo no le llega su San Martín". La immensa majoria de lladres són fora de la presó. Només uns quants paguen, millors uns quants que cap però no és cap consol.

Si voleu passem llista.
També per l'anònim de les 14.23
Anònim, 12/03/2013 a les 16:06
+9
-1
Li preocupa més com ho diu el periodista que la bona noticia.
Ja ha sortit un amiguet dels xoriços!
Al del 14.23 i aJordi C.
Cotó Fluix, 12/03/2013 a les 18:03
+13
-9
És increible les animalades que es poden arribar a dir!
Tant l'un com l'altre heu fet una explicació absolutament asseptica del tema i absolutament acurada. Constato amb pena que les úniques crítiques que heu rebut son desqualificacions i insults; lamentable!.
Comparteixo amb vosaltres el fet de qualificar de lamentable com es dona la noticia noticia, aquí no hi condemnats i per tant donar la llista d'imputats és sobrera; que soluciona, a banda d'alimentar comentaris viscerals?.
És lametable, tant que ho critiquem que es passi per alt la presumció d'innocència: ara no cal que demostrin que ets culpable, ara ets culpable i has de demsotrar que et innocent, per què pel que es veu, tots son "xorissos" i tots son lladres.
I que passarà si resulta que la major part no han "sucat" i de la única cosa que son culpables és d'haver confiat amb gent que els va oferir treballar pel poble?
Ostres, no n'aprendrem mai?
son tots els mateixos
moianes, 12/03/2013 a les 18:29
+11
-3
Moia diu prou, entessa de moià i afactats pel deute son tots als mateixos. Nomès s'han de mirar als noms de la gent qui hi ha
cotó fluix
Anònim, 12/03/2013 a les 21:41
+4
-5
Aquest altre vegada per aquí, deu cobrar del règim que ha futut a la ruïna Moià i els seus habitants que no són adictes al régim de CiU, perqué aquests dóna l´impressió que presuntament a tots els hi ha anat molt bé fins ara, pro si s´els hi estrunca l´aixeta es veu que ja van mosques amb la seva prepotència... Sí tant vius sou, només us cal explicar com heu mal administrat i malgastat tots els recursos del poble. Només volem saber aixó i que pagueu els deutes es clar...
tribunal
Anònim, 12/03/2013 a les 22:57
+4
-5
El tibunal de cuentas no és un òrgan polític, deixeu de repetir-ho, ja us assembleu a alguns partits polítics que es pensen que per molt repetir una cosa acabarà sent així!
Ruben
Anònim, 12/03/2013 a les 23:03
+5
-3
Gràcies per l'aclaració Jordi C.
Em senbla molt be que es vulgui saber d'on ve el deute i que donin explicacions els que el van fer, el que no tinc tan clar es que demaneu 10000euros per seguir la investigació, no dius que ja segueix el seu curs?
Cris
Anònim, 12/03/2013 a les 23:05
+4
-5
Als de Moià Deute em sembla que teniu uns advocats que us estan prenent el pèl.... i els euros!
al d'alerta
Anònim, 12/03/2013 a les 23:08
+2
-6
Tens tota la raó, som uns xoriços tots!!! El 30 minuts de diumenge ho explicava clarament (sense Iva, en negre, sense pagar autònoms....etc)
Al Ruben
Jordi C, 15/03/2013 a les 08:37
+2
-0
Ruben.
La denúncia segueix el seu curs però serà un procés llarg i creiem que cal seguir-lo d'aprop i amb assessorament professional.
Entenem que la denúncia és per resoldre uns interrognats que afecten a tot el poble i si repartim al màxim aquests costos serà més còmode per tots i fàcil de compartir entre tothom que es pugui sentir afectat.

Tenim un blog (moiadeute.blogspot.com) on et pots posar en contacte amb nosaltres i on puntualment anirem informant de tots els avenços i novetats que hi hagi sobre aquest tema i activitats de l'associació.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 15
«Los bancos regalan sandwicheras y chorizos» es podrà veure al teatre Conservatori
«Los bancos regalan sandwicheras y chorizos» es podrà veure al teatre Conservatori | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el dijous 22 de novembre