Salvem Callús, satisfeta amb la negativa de Medi Ambient

La Plataforma anuncia que continuarà la seva lluita contra l'abocador de Sant Mateu fins que els promotors desisteixen del tot d'instal·lar-la a l'indret on volien que anés

Redacció
06 de març del 2013
Els Asos del Póquer han tocat contra l'abocador de Sant Mateu.
Els Asos del Póquer han tocat contra l'abocador de Sant Mateu. | Flora Grané
Una de les accions de Salvem Callús contra l'abocador de Sant Mateu. Foto: Flora Grané

Davant la noticia que la Ponència Ambiental , que ha d'avaluar el projecte d'abocador de bales d'ecoparc de Sant Mateu de Bages, s'hi pronunciarà desfavorablement, la Plataforma Salvem Callús ha emès un comunicat en què recorda que va presentar en aquest tràmit d'informe mediambiental una sèrie d'al·legacions "prou contundents i irrefutables que, n'estem segurs, han influït en la decisió de la Ponència Ambiental".

Entre altres raons, la Plataforma Salvem Callús sempre ha sostingut que aquest abocador no s'havia de fer perquè no calen abocadors d'aquest tipus i hi ha altres alternatives. Salvem Callús considera que aquest tipus d'abocadors "no fan falta al Bages ja que els residus que generem els gestionem a l'abocador comarcal" i que "no es poden posar en indrets que perjudiquen els veïns dels pobles del voltant".
 
En aquest cas, a més, segons recorda la plataforma "es donaven una sèrie d'incompliments de la normativa urbanística –que darrerament el mateix ajuntament de Sant Mateu volia subsanar-, que feien que l'indret escollit fos clarament inadequat". En el mateix projecte sotmès a informe mediambiental hi havia també "incompliments de la normativa sobre la gestió de les aigües, dels lixiviats, dels gasos, de les pudors..."
 
El comunicat també recorda que l'abocador es volia instal·lar en bona part en una antiga argilera, avui sense activitat, i "aquest tipus d'espai, per llei, ha de ser restaurat amb materials de terres netes i no pas amb residus urbans". "És l'ajuntament de Sant Mateu i la Generalitat de Catalunya", segueix, "els que tenen l'obligació d'instar els propietaris d'aquesta argilera a la seva restauració". 
 
La Plataforma anuncia que continuarà la seva lluita fins que els promotors desisteixen del tot d'instal·lar aquest abocador a l'indret on volien que anés. Per això també presentaran al·legacions als canvis urbanístics de l'ajuntament de Sant Mateu, "que intenten arreglar un projecte que mai no s'hauria d'haver iniciat, ja que el que cal és restaurar l'argilera de la Vinya del Tot amb materials nets i no pas amb residus urbans". 
 
Finalment, la Plataforma vol agrair a totes aquelles persones i entitats, de Callús i d'altres pobles, així com als ajuntaments, al Consell Comarcal i als partits polítics que s'han afegit "a la lluita contra l'abocador, pel seu suport i acompanyament en aquesta justa causa contra un projecte privat, de negoci amb els residus, que ha demostrat no tenir gens en compte la salut de les persones i la qualitat del medi ambient".