El sector Escodines obre lluny de la plena ocupació

L'alcalde ha lliurat aquest dimarts les claus de només 25 dels 44 habitatges que s'oferien en aquesta actuació

Redacció
26 de febrer del 2013
L'alcalde, Valentí Junyent, durant el lliurament de claus dels pisos.
L'alcalde, Valentí Junyent, durant el lliurament de claus dels pisos. | AjM
L'alcalde, Valentí Junyent, durant el lliurament de claus dels pisos. Foto: AjM

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha inaugurat aquest dimarts la urbanització del carrer Montserrat i de la Plaça del Salt, i ha fet el lliurament de claus dels pisos de lloguer construïts. Amb aquest acte i després de la inauguració fa catorze dies del pàrquing subterrani, finalitza oficialment una actuació iniciada l'any 2008 i que, després de diferents aturades i entrebancs econòmics, suposa la culminació d'una renovació urbanística que es considera clau per a millorar i revitalitzar el Centre Històric de Manresa.
 
En l'acte, l'alcalde ha fet entrega també de les claus als llogaters dels pisos de la Unitat d'Actuació 3-5, després que a principis d'octubre de 2011 es lliuressin els pisos de la Unitat d'Actuació 2. L'immoble d'aquesta unitat d'Actuació inclou un total de 44 habitatges a preus assequibles, 42 dels quals es destinen a lloguer protegit. Els pisos tenen entre un i tres dormitoris i una superfície aproximada d'entre 38,02 i 84,93 m2, amb un preu de lloguer que oscil·la entre els 224,26€ i 435,51€ mensuals, amb despeses comunitàries incloses.
 
Amb aquesta actuació i posada en servei dels darrers 44 habitatges, Fòrum finalitza la construcció definitiva d'un total de 108 nous habitatges de qualitat al sector de les Escodines.
 
Durant l'acte celebrat a la Plaça del Salt, l'alcalde ha estat acompanyat pel president del comitè executiu de Fòrum i regidor d'Hisenda i Governació, Josep Maria Sala; el president de l'Associació de Veïns de les Escodines, Josep Trench; el gerent de Fòrum, Francesc Carné, així com regidors de l'Ajuntament, representants veïnals i d'entitats d'aquest entorn.
 
19 habitatges lliures, 14 d'una habitació
Dels 44 habitatges que s'han posat a lloguer en aquesta segona actuació de les Escodines, s'han lliurat les claus de només 23 pisos i 2 més se'ls queda Fòrum, de manera que encara en queden 19 de lliures. Preguntat per aquest fet, el gerent de Fòrum, Francesc Carné, ha aclarit que dels 19 habitatges lliures, 14 són dels que només tenen una habitació. El perfil de família que abans ocupava aquest tipus d'habitatge, parelles joves, famílies monoparentals o gent gran, ara es troben, degut a la crisi, en franca baixada. També cal tenir en compte que la baixada general del preu de l'habitatge fa que els preus que ara ofereix el lloguer social no siguin tan avantatjosos com ho eren abans
 
Junyent: "Una obra enllestida i al servei dels ciutadans" 
L'alcalde ha manifestat que "avui és un dia d'alegria, perquè ens permet posar en funcionament una urbanització i uns habitatges que estaven a mig fer i que, gràcies a l'esforç de tothom i la complicitat de l'empresa Dragados, avui aquesta obra està enllestida i al servei dels ciutadans". Junyent ha destacat "la importància d'aquesta actuació per a la rehabilitació del Centre Històric de Manresa, en aquest camí que estem seguint per intentar recuperar aquesta zona amb l'objectiu que torni a ser un orgull per als manresans". 
 
Per la seva part, el regidor Sala ha manifestat la seva "satisfacció" per cloure una urbanització que al llarg del temps ha tingut entrebancs "físics, tècnics i econòmics". El president del comitè executiu de Fòrum ha demanat "disc ulpes als veïns i veïnes per tant temps que hagut de conviure amb un espai de transformació, però que finalment han acabat i que estan al servei dels ciutadans". 
 
Al seu torn, el representant veïnal Josep Trench també ha reconegut que "és un dia important pel barri, després de cinc anys de patiments i de molta paciència, però que han valgut la pena en veure els resultats de l'actuació". El president de l'AVV Escodines ha agraït a l'Ajuntament, a Fòrum i Dragados "la seva feina" i ha destacat "que l'arribada de joves als habitatges nous ens han d'ajudar a donar més vida al nostre barri". 
 
Després del lliurament de claus als nous veïns i veïnes, l'alcalde, regidors i convidats han pogut fer una visita a alguns dels pisos de lloguer així com els diferents espais urbanitzats d'aquest nou sector de la ciutat. 
 
Procés d'adjudicació dels habitatges
Entre els dies 12 i 30 de novembre de 2012 va estar obert el termini per a presentar les sol·licituds per accedir a un dels habitatges de la Promoció Escodines. 
 
Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds i comprovat el compliment dels requisits, Forum va enviar als sol·licitants un SMS o un correu electrònic comunicant si es trobaven admesos o exclosos provisionalment. Aleshores, d'entre totes les sol·licituds admeses i per a cada grup de sol·licitants, es va realitzar un sorteig davant de Notari de determinació dels adjudicataris provisionals i de la llista d'espera. Forum va comunicar el resultat del sorteig als sol·licitants. 
 
Revitalització d'un sector important del nucli antic 
La renovació d'aquest sector no té per objectiu tan sols disposar de nova edificació al Centre Històric, sinó també construir-hi espais públics de qualitat i fer-hi possible nous usos. En concret, aquesta zona del barri de les Escodines a partir d'ara ja podrà gaudir de 3.400 m2 d'espai públic de qualitat pensats especialment per a les persones que hi viuen i per als vianants. Aquest guany s'ha concretat en la renovació completa dels carrers Montserrat i Sant Antoni, la construcció d'una plaça i un carrer nous (la plaça del Salt i un nou accés a la via de Sant Ignasi des del carrer Montserrat), i un nou espai públic, amb zona ajardinada a la Via Sant Ignasi. 
 
L'actuació Escodines és el resultat dels desenvolupament del Pla Especial Camí de la Cova i carrer Montserrat que, a través de Forum, persegueix la millora de les condicions d'habitabilitat, la recuperació de l'equilibri d'usos residencial, comercial i de serveis i, finalment, la reestructuració del sistema d'espais públics per adaptar-los als nous requeriments d'ús i mobilitat.