Santpedor viu una lluïda festa dels Tres Tombs

Cavalls i carruatges omplen de vida els carrers de la vila bagenca

Xavier Sucarrats Palà
17 de febrer del 2013
Santpedor ha celebrat els Tres Tombs aquest diumenge.
Santpedor ha celebrat els Tres Tombs aquest diumenge. | Jordi Preñanosa
Santpedor ha celebrat els Tres Tombs aquest diumenge. Foto: Jordi Preñanosa

Santpedor es manté fidel a la festivitat dels Tres Tombs i avui n'ha celebrat una nova edició. Una seixantena de cavalls, rucs i ponis, alguns amb carruatges i altres sense, i un nombrós ramat d'ovelles han omplert de vida els carrers de la vila bagenca en un dia que el sol ha lluït molt més que en dies anteriors. Els participants eren bàsicament de Santpedor i altres indrets de la comarca. Però també cal destacar dos participants arribats de Vilafranca del Penedés. 
 
Un grup de grallers i la xaranga dels Cocobongos han obert una comitiva encapçalada per un ruc català, amb estelada inclosa, la imatge de Sant Antoni i la senyera original de la festa. Posteriorment, una dotzena de carros fets amb les aportacions de cases històriques del municipi que  han guarnit amb grans dosis de realisme els seus carros i els figurants. I després, nombrosos participants que muntaven el seu cavall. L'esplèndid diumenge que s'ha viscut a Santpedor ha ajudat a omplir una plaça de l'Església plena de gom a gom. L'encarregat de beneir els animals ha estat mossèn Joan, el rector de la població que ha fet el ritual coincidint amb la segona passada pel recorregut establert. El típic tortell de sant Antoni,  unes postres molt similar al tortell de reis, hi ha posat el punt dolç. I un ball a cal Llovet amb Trevian, la cloenda. 
 
Els Tres Tombs tenen el seu origen al segle XVIII quan el gremi de traginers sortia el 17 de gener a celebrar sant Antoni Abad. Segons la llegenda, un home ric volia sacrificar el seu ase perquè estava malalt. L'animal va agenollar-se davant la imatge de Sant Antoni i miraculosament es va guarir. Aquest fet va motivar que Sant Antoni fós proclamat patró de tot el bestiar. Temps enrere, cada municipi celebrava la seva festivitat dels Tres Tombs el mateix 17 de gener i era una celebració més participada que la festa major. Els darrers anys, amb menys cases que disposin d'animals, cada població ho celebra en caps de setmana diferents i no és estrany veure els mateixos carruatges en diferents municipis.


Tres Tombs de Santpedor. Vídeo: Jordi Preñanosa
Arxivat a