A Navàs la vinya es converteix en una aula magna

El taller s'ha fet en el marc de la segona de Mostra de Vins de Castelladral

Redacció
16 de febrer del 2013
Curs de poda virtuosa a Navàs.
Curs de poda virtuosa a Navàs. | AjNVS
Curs de poda virtuosa a Navàs. Foto: AjNVS

Poques vegades es pot veure una vinya convertida en una aula magna, on s'imparteix teoria i pràctica de poda virtuosa, aquella que fusiona els coneixements transmesos de pares a fills i el coneixement científic amb la finalitat d'allargar la vida del cep i obtenir la millor collita.

Aquesta experiència l'han viscut aquest dissabte a Navàs unes vint-i-cinc persones, les que han assistit al curs de poda seguint el mètode de l'italià Simonit Sirch. La ponència ha anat a càrrec de dos vinyataires inquiets i perfeccionistes com són Isidre Vinyas i Joan Cases, els quals representen una nova generació de pagesos que centren el seu temps lliure i bona part de la seva vida en recuperar vinyes, la saviesa popular que hi ha a l'entorn de la viticultura i tot el valor afegit del coneixement.

La jornada ha començat amb un esmorzar a la vinya i d'una exposició teòrica que raonava la necessitat de podar, pràctica que es resumeix en l'obtenció d'una millor producció i per donar més vigor al cep. Es poda cada any en lluna vella decreixent, per regular el creixement, per rejovenir la planta, allargar-li la vida, controlar la producció i la sanitat, i donar una harmonia a la vinya. El cep si no es poda no fa fruits.

El tall s'ha de practicar perpendicular al terra i com més petit millor, per sota del borró més alt que es vol deixar, procurant no obstaculitzar el flux de saba.

Després de la teoria i de l'intercanvi d'opinions entre els vinyataires que han assistit al curs, amb els mètodes tradicionals i les noves propostes com a base del debat, s'ha passat a una demostració pràctica amb ceps que s'havien deixat sense podar.

Al curs hi han participat gent gran i gent jove que tenen cura de vinyes arreu del municipi, entre els quals hi havia el regidor del Món rural de Navàs, Joan Fernández.

Satisfacció general i la certesa d'haver aprofitat el temps invertit, ha estat la tònica general de les opinions expressades pels assistents.

El taller s'ha fet en el marc de la segona de Mostra de Vins de Castelladral, que es farà els dies 8,9 i 10 de març. La segona jornada del curs serà el dia 9 de març, dedicada a la terra (el sòl) i la vinya, a càrrec de Toni Baltiérrez, enginyer agrònom i vinyataire.