Mascort: «Espero que el Barça es posi al meu costat»

El culer de Sant Vicenç de Castellet presumptament agredit per la policia a la final de la copa del rei reclama la intervenció del club un cop ha començat el procés contra els agents policials

J.Palmer/ND
09 de febrer del 2013
Jordi Mascort va rebre tot tipus de contusions a la cara
Jordi Mascort va rebre tot tipus de contusions a la cara | prouatacsestelada.cat
Jordi Mascort va patir tot tipus de contusions a la cara Foto: prouatacsestelada.cat

El bagenc Jordi Mascort és culer de tota la vida. De fet és soci "des de fa 34 anys", un fet per si prou remarcable si no fos per que a més, Mascort té "35 anys d'edat". Com a aficionat al FC Barcelona, el 25 de maig del 2012 va fer cap a l'estadi Vicente Calderón de Madrid per animar el seu equip a la final de la copa del rei, que va disputar contra l'Athlètic de Bilbao. Com gran part del públic assistent, a més, va xiular l'himne espanyol en reprovació de les activitats del rei en el seu temps de lleure -les caceres d'elefants- i va brandar una estelada, perquè a més de culer, Mascort és independentista.

N'hi va haver prou -i la mala sort de seure a última fila- per a que agents de la policia espanyola -l'anomenada 'Nacional'- es fixessin en ell i la bandera que duia, i el fessin passar a un passadís on, segons ell, va ser colpejat i, segons els agents de la policia, va caure per les escales. El resultat, contusions i la cara desfigurada. El cas és que un fet així no podia quedar en res, i ben aviat Catalunya Sí , conjuntament amb la Penya Blaugrana de Sant Vicenç de Castellet -d'on és soci Mascort-, l'implicat i Sergi Vidal -l'amic que l'acompanyava i que va veure parcialment els fets-, van presentar querella contra els agents policials, al mateix temps que la policia imputava a Mascort tres càrrecs, resistència a l'autoritat, agressió a l'autoritat i injúries a la corona, a més de reclamar-li una multa de 6.000 euros i la prohibició, durant dos anys, d'entrar a cap recinte esportiu "per incitació a l'odi".

La querella contra la policia ha seguit el seu curs i aquest divendres tres dels policies implicats han declarat davant el jutge, en una vista en que han quedat al descobert "les contradiccions de la versió policial", segons apunta Gemma Calvet, una de les dues advocades de Mascort. Per això mateix el mateix implicat, en declaracions a Nació Digital , defensa la seva innocència -"jo no he fet res", assegura- al temps que es mostra convençut que el cas ha de ser conegut per tothom, per la qual cosa ha insistit: "Espero que el Barça es posi al meu costat". "Tinc ganes que se sàpiga tot", ha assegurat Mascort, perquè "només estava amb l'estelada estesa i per allò em va passar el que em va passar". Paral·lelament, Mascort forma part de la plataforma Prou Atacs a l'Estelada , que recull fons per sufragar les despeses del judici.

Contradiccions policials
Per la seva banda, l'advocada de l'acusació ha volgut deixar clar que els policies "han caigut en contradiccions" durant les declaracions de divendres, ja que mentre que a l'atestat es parlava d'una bandera blaugrana, "ara han reconegut que es tractava d'una estelada". La bandera independentista -que per cert ha "desaparegut"- hauria estat doncs el detonant dels fets. Així mateix, Calvet remarca que els agents policials, que "no han volgut respondre cap pregunta de l'acusació", mantenen la versió "que Mascort es va fer les lesions en caure per les escales en el moment de la detenció". A més, tot recordant que Mascort ha hagut de rebre "tractament psiquiàtric", Calvet defensa que hi va haver un "component ideològic" en el comportament dels policies. "De fet, el jutge els ha preguntat perquè el van detenir -apunta Calvet- i els policies s'han escudat en que s'hauria negat a identificar-se".

El procés continua endavant, tenint en compte que encara queden dos policies més per declarar i que el cas es veu conjuntament amb la querella presentada per seguidors bascos que també van ser agredits aquell mateix dia al Calderón. Però ara l'acusació, juntament amb l'afectat, busca la complicitat del FC Barcelona. "Amb el procediment en marxa demanarem al FC Barcelona que es personi com a acusació popular", ha remarcat Calvet, perquè ara "ha quedat en evidència que hi ha contradiccions en la versió de la polícia que corroboren la versió de Jordi Mastort". La pilota doncs, és a la teulada del club presidit per Sandro Rosell.