Pere Santamaria mostra els seus avenços en la diabetis

L'investigador manresà farà una conferència dissabte sobre "Diabetis tipus I: Descobriment d'un gran paradigma nou per al seu tractament"

Redacció
08 de febrer del 2013
El professor Pere Santamaria rebut per Valentí Junyent.
El professor Pere Santamaria rebut per Valentí Junyent. | AjM
El professor Pere Santamaria rebut per Valentí Junyent. Foto: AjM

El científic i investigador Pere Santamaria Vilanova oferirà aquest divendres a les vuit del vespre, a l'Auditori Catalunya Caixa de la Plana de l'Om, una conferència sobre la "Diabetis tipus I: Descobriment d'un gran paradigma nou per al seu tractament".

El prestigiós doctor, nascut a Manresa però que va compatir també la seva joventut a Sant Joan de Vilatorrada, està considerat com un referent mundial en la investigació per a la curació de la diabetis.

La presència de Santamaria en aquest acte respon a la petició de l'Associació de Diabètics de Catalunya i compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, Althaia, Catalunya Caixa, la FUB, l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Ampans i el departament de la Generalitat de Catalunya.

Santamaria signa el Llibre d'Honor de la ciutat
Al migdia, Santamaria ha estat rebut per l'alcalde Valentí Junyent al seu despatx de l'Ajuntament on ha signat al Llibre d'Honor de la ciutat. A l'acte hi ha assistit membres de l'Associació de Diabètics de la delegació Bages-Berguedà, encapçalada pel seu president Joan Reixach; així com la tinent d'alcalde i regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich; i el regidor d'Hisenda i Governació, Josep Maria Sala.

El metge i científic manresà és actualment professor i director de Julia MacFarlane Diabetes Research Centre de la Facultat de Medicina de la Universitat de Calgary (Canadà) i també dirigeix el grup d'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de Barcelona.

Una vacuna que ha funcionat amb animals
El seu treball està sobresortint ja que el grup d'investigadors que encapçala està desenvolupant una plataforma de fàrmacs que podrien curar unes 90 malalties autoimmunitàries (les mateixes defenses ataquen el propi organisme) i n'acaba d'obtenir la patent als Estats Units i la Xina, entre altres països.

El principal avenç s'ha fet per curar la diabetis de tipus 1. De moment, només han experimentat en animals i ha funcionat. Ara cal provar-ho en persones, però necessita una inversió de sis milions de dòlars per a la qual cerca inversors. La seva investigació esta subvencionada per diverses agències de recerca de prestigi, tant del Canada com dels Estats Units.

Pere Santamaria va cursar la carrera de Medicina i es va llicenciar el 1983 per la Universitat de Barcelona. Posteriorment, el seu periple formatiu el va portar a la Universitat de Minnessotta (1988), on va aprofundir en el camp de la genètica humana, i més tard, el 1992 es va incorporar a la Facultat de Medicina de Calgary.

És ponent regular en reunions científiques, així com en institucions de recerca i universitats d'arreu del mon. Ha rebut nombrosos premis com a investigador i ha publicat més de 150 articles de recerca i és inventor de vàries patents.