Monistrol es queda petit per la Festa dels Romeus

El nucli antic del poble ha rebut una allau de visitants

Redacció
27 de gener del 2013
Monistrol ha celebrat la seva primera edició de la Festa dels Romeus.
Monistrol ha celebrat la seva primera edició de la Festa dels Romeus. | Jordi Preñanosa
Monistrol ha celebrat la seva primera edició de la Festa dels Romeus. Foto: Jordi Preñanosa

La primera edició de la Festa dels Romeus de Monistrol de Montserrat ha finalitzat aquest diumenge al vespre amb uns resultats que han superat amb escreix les expectatives marcades inicialment, tant pel que fa als resultats qualitatius dels muntatges de teatre de carrer, com per l'allau de visitants que la vila ha rebut, durant el seu viatge llampec al segle XVI. Centenars de monistrolencs i monistrolenques s'han abocat a la tasca de donar realisme a una festa que tenia l'objectiu de fer tastets de la història” local a partir de la teatralització de llegendes, històries i l'ambient que vivia la vila en un moment d'efervescència com va ser el de la construcció de l'església parroquial.

El programa de representacions ha aconseguit també un dels objectius que es fixaven inicialment des de l'ajuntament i des de les entitats: implicar els visitants i convertir-los en un romeu més, seguint les vicissituds d'un poble assolat per la pesta i pendent de les picabaralles pera aconseguir tirar endavant la construcció de la seva església parroquial, malgrat les pressions de l'Abat de Montserrat. Aquestes dues accions de teatre, juntament amb la dansa aèria que reproduïa la llegenda de la Mà Morta, han estat les representacions que més expectació han aixecat durant un cap de setmana en el qual la vila ha tingut l'oportunitat d'ensenyar els resultats d'un projecte concebut i desenvolupat a partir del teixit associatiu del municipi.

Un dels aspectes que més valora l'ajuntament de Monistrol després d'haver tancat aquesta primera edició de la festa és "l'entrega amb que centenars de persones han contribuït a fer d'aquesta aventura un projecte de poble que té molt camp per córrer" i que, segons ha assegurat l'alcalde, Joan Miguel, "permet al poble fer un pas decidit en l'objectiu d'oferir un producte atractiu i de qualitat en una comarca amb molta tradició de celebracions històriques". Per a l'alcalde la matèria prima és "una història plena de dificultats, però també de moments màgics, que han contribuït a forjar el caràcter d'un poble que avui aconsegueix un èxit col·lectiu com el que no vèiem des de feia dècades".

L'ajuntament s'ha mostrat molt satisfet per "l'entrega" dels voluntaris i voluntàries, de la “professionalitat” amb que han intervingut les entitats –des de l'Orfeó Monistrolenc amb les cantades monacals a la plaça de l'Església, passant per les danses del Renaixement, a càrrec de l'Esbart Monistrol Dansaire i l'exitosa teatralització del Martiri de Sant Sebastià, a càrrec del grup de teatre local-, fins a colles que han estat decisives a l'hora d'aportar la dosi de realisme a tot l'esdeveniment: els tabalers de la Colla de Diables Els Tronats, els grallers dels Gegants de Viserta i altres col·lectius professionals del poble, com les associacions de pares de les escoles de la vila i restauradors del municipi.

L'organització ha tancat la primera edició amb "ganes decidides de donar més autenticitat a les representacions" i amb la perspectiva de que "l'any vinent serem molts més treballant en aquest projecte", ha augurat l'alcalde, Joan Miguel.

Popularitzar la Festa de Sant Sebastià
Malgrat que la festa religiosa que la vila dedica al seu patró, Sant Sebastià, té un format i una trajectòria molt consolidats, la Festa dels Romeus permetrà donar continuïtat a la celebració de la festa patronal, que es va celebrar diumenge passat, obrint el poble a l'exterior i posant en valor el seu patrimoni arquitectònic i cultural. En aquest sentit, l'ajuntament està satisfet dels eixos d'acció que ha triat pel desenvolupament del programa: el passeig de la Canaleta i l'entorn de l'església parroquial, tot i que no descarta ampliar-lo durant la propera edició.

Una graella de representacions en sessió contínua
Monistrol s'ha submergit en la teatralització de la seva història des de la primera representación, al punt del migdia, amb l'escenificació del burg i de les obres de construcció de l'església parroquial. La gran bastida muntada als peus de l'edifici ha estat l'eix de la representació que ha servit d'aperitiu per a les danses del Renaixement que han tingut lloc al passeig de la Canaleta. L'Esbart Monistrol Dansaire ha preparat coreografies noves destinades a omplir de contingut aquesta festa dels Romeus. Immediatament després, es produïa l'arribada dels comediants que han traslladat els espectadors als temps de l'Imperi Romà amb l'objectiu de donar a conèixer els fets que van portar al màrtir de Sant Sebastià venerat per la vila.

Des del passeig de la Canaleta ha sortit la comitiva encarregada de teatralitzar els efectes de la pesta amb el carro preparat per carregar els cadàvers que han anat trobant pel camí. El seguici s'ha fet enmig de la més gran solemnitat, gràcies a les veus de la vintena de frares que entonaven cants religiosos entre els crits dels metges alertant del perill de contagi de la pesta. Aquest ha estat un dels moments de més complicitat i interactivitat entre actors i públic, que s'anaven cobrint la cara amb mocadors i bufandes a mesura que la comitiva desfilava pels carrers Sant Pere i Manresa.

En un to molt més solemne s'han produït les cantades monacals, dues durant el cap de setmana, que han protagonitzat les veus de l'Orfeó Monistrolenc, que enguany celebra el centenari del seu naixement. La d'aquest diumenge al migdia ha tancat la sessió de matí de la festa que s'ha reprès a les quatre de la tarda amb una nova sessió de l'escenificació del burg i la represa de les quatre teatralitzacions a partir de les quals s'ha estructurat la festa enguany i que s'han anat succeint de manera continuada fins al final del dia.

Un dels moments més espectaculars de la festa s'ha produït durant les representacions de la Llegenda de la Mà Morta, al carrer dels Espilons on s'ha desenvolupat l'espectacle aeri que simulava el moviment del joc de pilons en tocar les campanes. Aquest espectable s'ha hagut de repetir en diverses ocasions per donar l'oportunitat a tot el públic a accedir a l'espai que per les seves característiques arquitectòniques- una pendent estreta d'escales- no permetia un aforament molt ampli.

Finalment, a la plaça de la Font Gran, el focus principal d'ambient ha estat la taberna renaixentista que ha servit beguda i carn a la brasa durant tot el cap de setmana. A la plaça del Pontet i a l'inici del passeig de la Canaleta, a tocar de la C-55, s'hi han instal·lat les parades del mercat agroalimentari i de salut degudament ambientades a l'època dels Romeus.


Festa dels Romeus. Vídeo: Jordi Preñanosa