Testimoni Escènic proposa un nou model de circuit teatral

El resultat del seu treball es podrà veure a diversos espais d'Avinyó, Sallent, Cabrianes, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada

Redacció
23 de gener del 2013
Membres de Testimoni Escènic abans de la roda de premsa.
Membres de Testimoni Escènic abans de la roda de premsa. | Pere Fontanals
Membres de Testimoni Escènic abans de la roda de premsa. Foto: Pere Fontanals

El proper dia 27 gener, la companyia Gog i Magog presentarà el seu nou espectacle, "Àngel de Llum", al Teatre Catalunya d'Avinyó. La companyia ha fet residència durant el mes de gener, i és l'encarregada de donar el tret de sortida al projecte Testimoni Escènic.

Testimoni Escènic és una iniciativa que té com a objectiu donar suport a la producció, distribució i exhibició de noves companyies i creadors independents, alhora que impulsa l'exhibició de teatre no convencional als espais escènics dels pobles, buscant la implicació directa amb l'espectador.

Es tracta d'un projecte que s'articula des de l'entesa entre diferents agents socials i culturals del territori amb l'objectiu de fomentar el treball en col·laboració pel que fa a la producció i exhibició de les arts escèniques. Actualment, la proposta aglutina les poblacions d'Avinyó, Sallent, Cabrianes, Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada i el teatre Kursaal de Manresa, a banda del Centre de producció i Residència d'artistes Cal Gras. Representants de tots ells conformen el jurat que selecciona les propostes participants i en decideix la seva programació a les sales del territori.

Aquest semestre, Testimoni Escènic acollirà un total de 7 companyies en residència a Cal Gras. Durant la seva estada a Avinyó, els grups escollits finalitzaran els seus projectes i oferiran preestrenes dels seus nous espectacles a les poblacions del Bages implicades en el projecte. Tant residències com representacions tindran lloc entre gener i juny, exceptuant la companyia LabSe, que actuarà durant el mes d'octubre.

Així, passaran per la comarca companyies emergents de teatre de carrer, de públic familiar, teatre de text i fins i tot un grup de música. La majoria de grups són catalans, però les residències també compten amb una companyia francesa (Nad-Nat Productions) i membres provinents de Buriàtia (Amar Mende), Àustria (LabSe) i Israel (Pentanomi Fantàstic). Les propostes seleccionades comparteixen l'interès en explorar nous formats, la multidisciplinarietat i l'experimentació en el llenguatge, a banda de mostrar voluntat de treballar per construir una relació singular amb el públic.

Com funciona Testimoni Escènic?
TE dóna  suport a les companyies sigui quina sigui la seva disciplina escènica -teatre visual, teatre físic, performance, dansa, circ, clown, titelles, multidisciplinar, etc-. El projecte ofereix allotjament, espais de treball i preestrenes per a les companyies.

Testimoni Escènic està format per quatre grans pilars:

  • Cal Gras. Cal Gras és un centre de producció cultural i residència d'artistes, situat a Avinyó, des del qual s'ha impulsat la proposta. Cal Gras rebrà els artistes entre les seves parets durant els períodes de residència.
  • Els municipis. Contribueixen a les residències i després poden exhibir en les seves sales i carrers els espectacles seleccionats. Els membres que formen la xarxa de Testimoni Escènic actualment són Avinyó, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Cabrianes, Santpedor i el Kursaal de Manresa.
  • Les companyies. Els artistes interessats poden presentar els seus projectes al llarg de l'any a TE. Les propostes acceptades poden gaudir d'una estada a Cal Gras a meitat de preu per tal d'acabar el seu espectacle. Les propostes han de trobar-se en la seva fase final, ja que al final de la residència preesentaran en algun dels pobles vinculats a TE.
  • El públic. Des de TE s'aposta per a afavorir la implicació directa dels espectadors. Els assistents a les preestrenes no són oients passius, sinó que esdevenen coproductors d'aquestes propostes. Tenen la possibilitat de valorar i dialogar amb els i les artistes. Així, passen a formar part d'una comunitat, d'una xarxa de suport a la producció cultural que els proporciona no només el plaer d'assistir als espectacles, sinó també participar en el procés de producció i difusió. 

El jurat de TE es reuneix dos cops l'any per a seleccionar les companyies i artistes residents dels semestres tardor-hivern/primavera-estiu. La convocatòria per nous projectes de cara el proper semestre ja és oberta, i s'hi poden fer arribar propostes fins al dia 31 de maig per espectacles que vulguin assajar-se i preestrenar-se entre setembre i desembre. Es poden fer arribar a [email protected]

Programació

  • 27 de gener, 18h, Teatre Catalunya, Avinyó, Àngel de Llum, Gog i Magog
  • 17 de febrer, 18h, El Centru, Cabrianes, Amar Mende, Amar Mende
  • 16 de març, 19h, Teatre Catalunya, Avinyó, Passar a millor vida, Teatre Animal
  • 17 de març, 18h, El Centru, Cabrianes, Passar a millor vida, Teatre Animal
  • 24 de març, 12h, Cal Gallifa, Sant Joan, Àngel de Llum, Gog i Magog
  • 31 de març, 18h, El Centru, Cabrianes, 18 forats, Somni al Terrat
  • 21 d'abril, 18h, El Centru, Cabrianes, Rodari Mira Miró, Pentanomi Fantàstic
  • 27 d'abril, 21:30h, Torre del Gas, Sallent, Cinema Rétréci, NadNat Productions
  • 28 d'abril, 18h, Cal Gallifa, Sant Joan, Cinema Rétréci, NadNat Productions
  • 26 de maig, 12h, Cal Gallifa, Sant Joan, Rodari Mira Miró, Pentanomi Fantàstic
  • Octubre, Sallent, Mesa para 2, LabSe