Memòria.cat publica un quadern republicà

Era d'una unitat en retirada encarregada de volar ponts, ferrocarrils i carreteres per entorpir l'avanç de les tropes franquistes

per Redacció , 22 de gener de 2013 a les 08:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Portada del quaders publicat per Memòria.cat. Foto: Memòria.cat

Memoria.cat ha publicat, digitalitzat i transcrit, un quadern amb informes i oficis sobre operacions militars de destrucció de ponts, vies de tren i carreteres, efectuades per l'exèrcit republicà el mes de gener de 1939, especialment a les comarques de l'Anoia i el Bages, i sobretot a l'entorn de Manresa.


El quadern pertanyia a la 1ª companyia del batalló de sapadors del XVIII cos de l'exèrcit republicà (formada per uns 180 soldats). L'objectiu de les operacions era obstaculitzar la marxa de les tropes franquistes i facilitar la retirada republicana.

El document descriu les accions realitzades entre els dies 10 i 31 de gener de 1939, el recorregut de la companyia, els llocs d'acampada, el tipus d'explosiu utilitzat i el nombre de quilos en cadascuna de les voladures, les incidències, les explosions fallides, els enfrontaments amb l'exèrcit franquista i les baixes de soldats.

La documentació va aparèixer a l'Arxiu Municipal de Roda de Ter, en els treballs efectuats pel seu responsable, Rafael Ginebra Molins, dins del Programa Xarxa d'Arxius Municipals de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. La seva existència es va fer pública el gener de 2011.

Ara es pot oferir gràcies a la disponibilitat de l'Ajuntament de Roda de Ter i de Rafel Ginebra, arxiver de la Diputació. Per tal de facilitar-ne la lectura, Memòria.cat n'ha efectuat la transcripció íntegra.

Es por veure la documentació clicant aquí

 

Participació