El manresà Genís Sinca guanya el 45è Premi Josep Pla

"Una família exemplar" és una tragicomèdia sobre l'enfrontament entre dues grans nissagues a la Manresa actual

Redacció
07 de gener del 2013
Genís Sinca ha rebut aquest diumenge el premi Pla.
Genís Sinca ha rebut aquest diumenge el premi Pla. | Patricia Mateos
Genís Sinca ha rebut aquest diumenge el premi Pla. Foto: Patricia Mateos

El periodista manresà Genís Sinca ha rebut aquest diumenge el Premi Pla de prosa en català per l'obra "Una família exemplar". Es tracta d'una tragicomèdia sobre l'enfrontament entre dues grans nissagues a la Manresa actual. És, a més, una sàtira hilarant que reflecteix l'ambició sense límits i reflexiona sobre l'ascens social. El veredicte s'ha donat a conèixer durant la tradicional nit literària del dia de Reis i s'ha imposat als 27 originals que s'hi han presentat en aquesta 45a edició. La novel·la estarà a la venda el 7 de febrer.

Després de rebre el guardó de mans del jurat, Sinca els ha agraït que hagin premiat la seva novel·la, que ha definit com "un gran sarcasme sobre la família". "És una sàtira,una obra feta per divertir i retratar tots aquells moments en què tots ens veiem identificats en aquell instant que et trobes amb la família", ha continuat.

El periodista i escriptor ha explicat que l'obra explica l'enfrontament entre dues grans famílies catalanes que "tenen el petit defecte de tenir un arbre genealògic interesantíssim i tremendament important al darrere". La novel·la descriu l'enlluernament del doctor Bou, pediatre de Tortosa, per la boda de la seva filla gran amb l'hereu dels Mirabaix, una família benestant de Manresa.

"El problema és que no hi ha una assignatura a la universitat que ens ajudi a escollir parella. Quants de vostès no han conegut el gendre perfecte?", ha preguntat Sinca als assistents. I és que finalment es descobreix l'autèntic origen de la saga dels Mirabaix. Quan ja és massa tard, Bou s'adona que els autèntics objectius del seu gendre van més enllà que la simple unió de les dues famílies. Segons ha explicat el premiat, l'obra reflecteix "les conseqüències terribles d'una mala decisió".

En roda de premsa posterior, Sinca ha explicat que el seu únic objectiu és fer passar una molt bona estona al lector i servir "d'antídot alegre i simpàtic contra l'ensopiment i tristesa que envaeix la persona a l'Europa actual".

Però també ha situat un segon objectiu, el de fer una narrativa més o menys diferent. "Això és possible i crec molt en una reforma de la manera d'explicar les històries i de sortir del que s'ha fet fins ara, anant a buscar la base, la gènesi de les veritats universals, la família, l'amor, els fills i els pares", ha argumentat.

Genís Sinca va néixer l'any 1970 a Manresa i és llicenciat en periodisme per la UAB. Ha estat corresponsal a Itàlia pel diari Avui i per Com Ràdio i ha col·laborat a El País i La Vanguardia. Entre les seves obres destaquen les biografies de Paco Candel ("La providència es diu Paco", RBA) i d'Heribert Barrera ("L'últim republicà", Columna Edicions). També és autor de "La vida secreta dels nostres metges" (Angle), on retrata doctors com Moisès Broggi i Santiago Dexeus. Aquest llibre el va refer en part per ser publicat en castellà. Així mateix, ha editat "Adéu Espanya" (Columna Edicions), un recull d'entrevistes que ell mateix va fer a diferents personatges catalans que reflexionaven sobre la independència.

El jurat del Premi Josep Pla el forma Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna. Sinca s'ha acomiadat amb el desig que aquesta novel·la sigui "l'inici d'una saga imparable".

Han assistit al sopar i a la posterior entrega de premis artistes i escriptors com Ventura Pons, Eduardo Mendoza i Ana María Matute. En el capítol d'autoritats, ha assistit el president de la Generalitat, Artur Mas; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna.