La pluja no sap ploure

Redacció
06 de gener del 2013
Fotografia de la cua provocada per l'accident mortal.
Fotografia de la cua provocada per l'accident mortal. | Sergi Aisa
Pluja al tram sud de la C-55. Foto: Sergi Aisa 

El 2012 ha estat un any sec a pràcticament tot el país. En canvi, ha resultat fins i tot plujós a l'extrem nord del Pallars Sobirà. Les quantitats de precipitació que s'han acumulat mostren la gran variabilitat de la pluviometria a Catalunya. Com és habitual, les més escasses corresponen a les comarques de ponent. La precipitació també ha estat molt escassa, inferior als 400 mm, en punts del Bages, de l'Alt Camp, del Vallès Occidental, a la part més oriental del delta de l'Ebre i a la desembocadura de la Tordera.
 
A l'altre extrem, la precipitació acumulada al llarg de l'any ha superat els 1.000 mm en alguns sectors d'alta muntanya del Pirineu, amb registres de fins a més de 1.400 mm a les zones més altes del Pallars Sobirà. Fora de l’àmbit de l'alta muntanya pirinenca, només s'han superat els 800 mm en algunes valls de la mateixa serralada, com ara a la Val d'Aran, en punts del Berguedà i al massís dels Ports. En alguns dels sectors típicament més plujosos del país, com ara gran part del Ripollès, la Garrotxa o el massís del Montseny, la precipitació acumulada s'ha situat entre els 600 i els 800 mm, essent clarament inferior a l'habitual. En aquestes zones, els registres del 2012 contrasten fortament amb els de l’any anterior, ja que en alguns casos el 2011 va arribar a ploure el doble que el 2012.
 
Els dèficits pluviomètrics més importants, amb una precipitació acumulada que s'ha situat entre el 50 i el 70% de la mitjana climàtica, corresponen a molts sectors del nord-est del país, així com al nord del Pallars Jussà, a l'extrem oriental del delta de l'Ebre i en alguns sectors de la Catalunya Central i del prelitoral central. Llevat d'aquests indrets on l'any ha resultat especialment sec, la precipitació acumulada s'ha situat entre el 70 i el 90% de la mitjana climàtica a la major part del país.
 
Com a excepcions, la precipitació acumulada ha resultat propera a la mitjana climàtica a l'extrem occidental de les comarques de ponent, al Baix Camp, al massís del Garraf, al centre del Berguedà i a les parts més altes del Pirineu occidental. Dins d’aquest últim sector, l'any 2012 ha resultat fins i tot plujós a l'extrem nord del Pallars Sobirà.
 
Pel que fa a distribució de la precipitació al llarg de l'any, només el novembre va ser plujós arreu del país, mentre que l'abril també va ser-ho a la majoria de comarques. D'altra banda, els mesos de gener, febrer, maig, juny, agost, novembre i desembre van ser secs o molt secs en conjunt.
 
En relació a l'excepcionalitat de la precipitació recollida al llarg de l'any 2012, cal destacar que a la major part del país són encara força recents els anys en què la precipitació va ser inferior. Segons la zona, serien els anys 2011, 2009, 2007 o 2006. De totes maneres, en alguns sectors de comarques com la Garrotxa, el Pla de l'Estany o Osona, així com en punts del Bages, del Baix Llobregat, del Vallès Occidental o del massís del Montseny cal retrocedir més de 10 anys o fins i tot algunes dècades per trobar anys més secs que el 2012.