«Teledermatologia» per eliminar llistes d'espera

El metge de família del CAP veu la lesió de la pell, li fa una fotografia i comparteix la informació telemàticament amb el dermatòleg de l'hospital

Redacció
04 de gener del 2013

El programa "Teledermatologia" ha permès eliminar la llista d'espera en dermatologia a la Catalunya Central. El programa va començar l'any 2010 amb una prova pilot a Manresa i posteriorment s'ha estès per la comarca del Bages, el Berguedà, el Solsonès i l'Anoia. El programa s'inicia al CAP, on el metge de família veu la lesió de la pell, li fa una fotografia i l'adjunta amb el seguiment clínic a l'historial de l'eCAP. Aquesta informació es comparteix telemàticament entre el dermatòleg de l'hospital i el metge del CAP. El dermatòleg valora l'historial clínic i les fotografies, escriu el diagnòstic i la pauta de tractament i seguiment. Al CAP es revisa el cas i es truca el pacient amb els resultats.

Segons informa el departament de Salut, l'objectiu principal del programa de "Teledermatologia" és incrementar el nivell de resolució en l'atenció primària i, com a conseqüència, reduir les llistes d'espera en l'especialitat de dermatologia. A més, també pretén facilitar l'accessibilitat i la integració entre els nivells assistencials.

El programa va començar a finals de l'any 2010 amb una prova pilot entre l'Equip d'Atenció Primària Manresa- 2 i un dermatòleg. Posteriorment, es va estendre a la resta dels equips d'atenció primària del Bages, al servei de dermatologia d'Althaia (a principis de 2011), a l'atenció primària del Berguedà i l'Hospital de Sant Bernabé de Berga (maig 2012), i finalment al Solsonès (juliol del 2012). A l'Anoia, es va iniciar la "Teledermatologia" al 2011 i s'ha aconseguit una reducció del 55% en la llista d'espera. Aquest any 2013 està previst iniciar el programa a Osona.

Al Bages s'ha passat de 5,5% visites realitzades per teledermatologia el 2011 a 27,9%. A més, un 44% de les vistes de teledermatologia no van requerir una visita presencial. Això ha permès reduir la llista d'espera de 7 mesos a zero, amb data febrer del 2012. Al Berguedà, s'han fet 26 visites per teledermatologia entre maig i setembre del 2012.

El projecte s'inscriu en la "línia d'actuació 3: un sistema integrat i més resolutiu" del Pla de Salut de Catalunya 2011- 2015, específicament en el projecte de millora de resolució entre l'atenció primària i l'atenció especialitzada, i va rebre un guardó a la Segona Jornada del Pla de Salut, celebrada a Sitges el passat dissabte dia 1 de desembre de 2012.