Mas qualifica de «meravella, filigrana i virgueria» l'eix desdoblat

La C25 estrena dos carrils per sentit en tot el seu traçat

NacióDigital.cat
04 de gener del 2013
Artur Mas i Santi Villa han inaugurat el desdoblament de l'eix transversal
Artur Mas i Santi Villa han inaugurat el desdoblament de l'eix transversal | Albert Alemany
Artur Mas i Santi Villa han inaugurat el desdoblament de l'eix transversal. Foto: Albert Alemany

Artur Mas ha inaugurat aquest divendres al migdia el desdoblament total de l'Eix Transversal tot felicitant totes les parts implicades i assegurant que la nova carretera és "una meravella, una filigrana, una virgueria", ja que Catalunya "és un país orogràficament complicat". El president de la Generalitat ha afegit que el fet que s'hagi pogut fer "una obra com aquesta en set messos menys del previst i ajustant-nos al pressupost i fer-ho amb qualitat i excelència, és un gran què".

Mas, que ha assenyalat que la inauguració s'ha fet "a la catalana", és a dir, sense tallar la carretera tot permetent alhora la inauguració i la circulació, ha recordat els orígens del projecte, establerts en una idea "del govern de la Generalitat republicana", que no es va poder dur a terme a causa de la guerra civil i encara un altre projecte anterior "de l'època de Primo de Rivera, quan es va fer el primer dibuix de carretera Girona-Lleida però passant per Barcelona".

Infraestructures rendibles
Així mateix, el president ha assegurat que sobre la nova C25 hi ha gran expectatives "en termes de rendibilitat econòmica i dinamització" i ha insistit que en l'actual context de crisi, les infraestructures que cal fer prioritàriament "son aquelles que asseguren rendiment econòmic", una idea que ha aprofitat per criticar "el conjunt de l'Estat", on en els darrers temps, "s'han fet obres sense tenir l'objectiu de la rendibilitat econòmica". Sense especificar exemples concrets, Mas ha assegurat que si la prioritat hagués estat la rendibilitat, "la situació econòmica seria diferent".

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila i els exconsellers Quim Nadal, Pere Macias i Lluís Recoder.

143 quilòmetres desdoblats
Quinze anys després de la seva inauguració, l'Eix Transversal ha estrenat aquest divendres el seu desdoblament total gràcies a unes obres que han durat tres anys i que han permès convertir la C25 en una autovia amb un mínim de dos carrils per sentit, amb trams de tres carrils per sentit en les zones de més volum de trànsit, com al pas per Manresa o a la intersecció amb la C-17. En els trams de més pendent, com el coll de Ravell, s'habilitaran tres carrils de pujada i dos de baixada.

El desdoblament s'ha anat obrint de forma encadenada , i dijous els vehicles ja van poder circular pels primers trams desdoblats i aquest divendres l'autovia desdoblada ja estarà totalment oberta al trànsit al llar dels seus 143 quilòmetres de la via.

L'eix s'ha inaugurat oficialment al viaducte d'Osormort Foto: Albert Alemany