L'Eix Transversal serà pioner en l'aplicació de l'eurovinyeta

La Generalitat està estudiant el sistema per cobrar un peatge als camions de gran tonatge

Redacció
17 de desembre del 2012
576_1267539471eix
576_1267539471eix | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

L'Eix Transversal es convertirà en la primera carretera de tot l'Estat espanyol que aplicarà l'eurovinyeta, o sigui, un peatge només per als camions, tal com publica el Diari de Tarragona, i tal com ha confirmat Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat, a través del seu Twitter. En principi, la mesura només s'aplicaria als vehicles de gran tonatge que travessessin l'Eix Transversal d'una punta a l'altre, des de Girona fins a Cervera, a partir del 2013. El peatge no inclouria els camions que fessin itineraris interns.

La intenció de la Generalitat no és recaptatòria sinó dissuasòria, ja que el que es pretén és que la carretera deixi de ser lloc habitual dels camions de gran tonatge. Des del sector del transport ja s'han escoltat algunes veus crítiques.

De moment, el Departament de Territori i Sostenibilitat està estudiant com s'implantarà aquesta eurovinyeta. Tot apunta que es farà a través d'uns sensors, que se situaran a l'entrada i sortida de l'Eix Transversal, a Girona i Cervera, i que obligarà els vehicles de gran tonatge a donar-se d'alta. La mesura recaptarà entre 5 i 10 milions d'euros l'any, que repercutiran en la millora de la carretera.

Les obres de desdoblament de l'Eix Transversal finalitzaran a principis de l'any 2013. A partir de llavors, Cedinsa cobrarà pel sistema de peatge a l'ombra, és a dir, rebrà de la Generalitat una quantitat econòmica per cada vehicle que hi circuli.