CTM participa en un projecte per evitar emissions de CO2

El centre també ha analitzat com obtenir aigua potable de l'aigua de mar, a partir de la tecnologia de l'osmosi directe

per Redacció , 13 de desembre de 2012 a les 12:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Presentació del projecte en el qual ha treballat CTM a Madrid. Foto: CTM

La setmana passada es va presentar a Madrid els resultats del Projecte CENIT SOST-CO2 – Noves utilitzacions industrials sostenibles del CO2 (2008-2011). El consorci SOST-CO2 ha estat liderat per l'empresa Carburos Metálicos – Grupo Air Products, amb la participació de 14 empreses i el recolzament de 31 institucions d'investigació.
 


La Fundació CTM Centre Tecnològic, que forma part de TECNIO ha tingut un paper destacat en el projecte, col·laborant en un terç de les seves activitats de la mà de les empreses Carburos Metálicos S.A. (grup Air Products), Amphos 21 Consulting S.L. i Agbar, S.A.
 

El projecte, a més d'evitar emissions de CO2 a l'atmosfera, ha potenciat el seu ús en diferents sectors industrials, considerant l'impacte mediambiental i substituint a d'altres productes o processos més perjudicials pel medi ambient. Actualment, la captura de diòxid de carboni es considera la millor opció per reduir l'impacte de les seves emissions. No obstant això, fins ara la tecnologia de captura tenia un cost econòmic elevat. El projecte SOST-CO2 ha millorat la tecnologia d'usos de CO2 i ha reduït el cost econòmic, de manera que no només ha permès augmentar la valorització del diòxid de carboni sinó també fer-la més viable.
 
La Fundació CTM ha participat en l'avaluació, mitjançant la metodologia de l'Anàlisi de Cicle de Vida dels nous usos del CO2 desenvolupats per l'empresa Carburos Metálicos S.A., incloent l'estudi de nous processos de captura tant en pre- com en sistemes de post- combustió, així com la sostenibilitat de l'ús del CO2 en l'envasat en atmosferes modificades per a l'envasat i distribució de productes agroalimentaris. Els estudis han posat de manifest els punts més crítics a nivell ambiental dels diferents casos d'estudi.
 
Amb l'empresa Amphos 21 Consulting S.L, la Fundació CTM ha treballat en l'obtenció de nous materials a partir de l'aplicació de la tecnologia de carbonatació accelerada amb triple objectiu de minimitzar les emissions de CO2 mitjançant un segrest permanent del mateix, l'estabilització dels residus alcalins de partida i en la valorització dels productes carbonatats, destacant els resultats obtinguts amb cendres volants provinents de la incineració de residus sòlids urbans. Dins d'aquesta mateixa activitat, s'ha estudiat l'ús d'aquest gas, gran contribuent a l'efecte hivernacle, per al tractament de sòls contaminants.
 
Finalment, les activitats de la Fundació CTM amb Agbar S.A.  s'han centrat en el desenvolupament de la tecnologia de la osmosi directe, una tecnologia prometedora per a l'obtenció d'aigua potable a partir de l'aigua de mar, suposant una alternativa a les plantes actuals.
 
Sobre el projecte SOST-CO2
El pla de treball de SOST-CO2 ha consistit en abordar el cicle de vida complet del diòxid de carboni des de la seva captura, passant pel seu transport, emmagatzematge i la seva utilització a gran escala. El projecte ha assolit l'objectiu de desenvolupar noves aplicacions sostenibles de diòxid de carboni, a partir de la creació de tecnologies que permeten utilitzar-lo en camps tan diversos com els combustibles renovables, materials, aigua i alimentació.
 
Entre les fites aconseguides cal destacar resultats de gran impacte científic i d'aplicació industrial, com el desenvolupament d'una metodologia que permeti l'avaluació ràpida de catalitzadors per a la reducció de CO2 i sensors que determinen la qualitat de cultius de microalgues, el desenvolupament i optimització de tecnologies d'ús del CO2, el creixement de microalgues com a matèria primera de biocombustibles renovables i d'altres productes d'alt valor afegit per a la indústria Farmacéutica, i l'ús òptim del CO2 en piscines substituint a compostos clorats.
 
El projecte ha tingut una inversió superior a 26 milions d'euros i ha donat lloc a la signatura de 46 contractes d'investigació entre les diferents empreses i centres d'investigació per valor de 9,4 milions d'euros. SOST-CO2 ha permès generar 80 llocs de treball al llarg dels 4 anys del projecte, 9 patents enviades, 1 llibre sobre el CO2 com a recurs, més de 70 publicacions científiques en revistes internacionals i 210 presentacions a congressos.
 
El consorci, ha estat liderat per Carburos Metálicos- Grupo Air Products, líder en el mercat del CO2 a Espanya, i han participat 14 empreses: Biogas Fuel Cell, Inabensa, Repsol, Iberdrola, Linpac, Amphos 21 de Nutreco, Abengoa Bioenergía (ABBG, ABSR), Idesa, Aquology (AGBAR Group), Indox-Ros Rosa i Ultrasen.

 

Participació