Les VamCats es presenten a la Fira de Sant Andreu

El portaveu de la marca de vambes independentistes, Guillem Soldevila, creu que la seva fama arribarà més enllà de la normalització del país ja que l'estelada esdevindrà "una icona" d'aquest temps

Pere Fontanals
29 de novembre del 2012
El portaveu de VamCats, Guillem Soldevila, mostra el model Santpedor a Manresa.
El portaveu de VamCats, Guillem Soldevila, mostra el model Santpedor a Manresa. | Pere Fontanals
El portaveu de VamCats, Guillem Soldevila, mostra el model Santpedor a Manresa. Foto: Pere Fontanals

Aquest proper dijous arriba a Manresa la Fira de Sant Andreu i, amb ella, l'arribada de les populars vambes independentistes VamCats que tindran una parada al primer tram del Passeig per presentar els seus models, que ja compten amb dues línies: la primera, que va aparèixer a finals d'estiu i que compta amb cinc models; i la línia tardor – hivern que destaca per ser feta amb colors més terrossos i el blaugrana model "Santpedor".

VamCats va néixer gairebé per casualitat. L'empresa GS Gràfica, de la que Guillem Soldevila és el director, va rebre l'encàrrec de l'ANC d'Osona per fer el cartell de la Marxa per la independència d'aquesta comarca. El disseny del cartell i el web de l'acte incloïa una vamba independentista amb un disseny de vermell sobre groc. Per sorpresa dels dissenyadors, van començar a arribar peticions per comprar aquelles vambes sense saber que només es tractava d'un fotomuntatge.

La sort de tenir un pare sabater
Aprofitant l’experiència com a sabater del seu pare, Josep Soldevila, l'equip de GS Gràfica va contactar amb diversos fabricants que donaven terminis d'entrega massa llargs fins que en van trobar un que els va permetre tenir les vambes de seguida i poder vendre les primeres VamCats el 25 d’agost a Montserrat en un acte de l’ANC. Val a dir que una part de les vendes del calçat va destinat a l'Assemblea, de la que pare i fill en són membres des de l'inici.

En un primer moment, VamCats va començar comercialitzant 5 models per a home i dona, disponibles del número 36 al 46, i  que reben el nom de 5 municipis, tres d’Osona i dos de la demarcació gironina: Vic, Tavertet, Ulldeter, Ripoll i Camprodon, coincidint els noms amb alguns pobles per on va passar la Marxa per la Independència. Per a la mainada hi ha dos models: Vic Petit i Tavertet Vic.

Més endavant els creadors de la marca van crear una segona col·lecció, la de tardor – hivern, basada en 4 models nous. Es tracta dels models Taüll, Sort, Llívia i Santpedor, de colors blau i grana, que és l'única d'aquesta segona línia que es comercialitza també amb números per a la canalla. A les beceroles estan dos models de xiruques, però encara no estaran disponibles per presentar-les a la Fira de Sant Andreu.

No s'acaba amb la independència
Després que l'experiència empresarial hagi fet que, fins i tot, les VamCats hagin estat protagonistes de reportatges de televisions de Suïssa o Ucraïna, i que les comandes per internet hagin arribat des de diferents punts del món, el portaveu de VamCats, Guillem Soldevila, reconeix que no ha "tingut temps de pensar massa amb què passarà amb la venda de vambes quan Catalunya esdevingui independent". De fet, "prou feina tenim en cobrir i servir les vambes que tenim encarregades d'ara a finals d'any".

De totes maneres, Soldevila creu que "el símbol de la bandera estelada perdurarà" encara que sigui com la "icona" d'un temps, i igualment també tenen madurat "algun model amb la senyera" com en un país normalitzat. "No és gens estrany", continua, "hi ha qui s'ha interessat en fer models amb banderes oficials com la ikurriña o, fins i tot, amb la bandera de Panamà".

Mentrestant, qui vulgui adquirir les VamCats amb l'estelada catalana, tindrà de dijous a diumenge per fer-ho a la Fira de Sant Andreu de Manresa.

Arxivat a