La tradició del Vi novell torna al Bages

El Celler Cooperatiu d'Artés recupera una tradició mil·lenària que feia anys que no se celebrava a la comarca

Redacció
14 de novembre del 2012
Representació de la Cooperativa Agrícola d'Artés al Palau de la Generalitat.
Representació de la Cooperativa Agrícola d'Artés al Palau de la Generalitat. | CAA
Representació de la Cooperativa Agrícola d'Artés al Palau de la Generalitat. Foto: CAA

La presentació del Vi novell és l'inici de la temporada, i torna al Bages després de molts anys, de la mà del Celler Cooperatiu d'Artés. La mil·lenària tradició diu que quan arriba el Vi novell s'ha de posar un "ram" o branca de pi a la porta de la bodega per indicar que ja ha arribat i que ja es pot comprar. El refrany diu: "si hi ha ram, hi ha mam, si és de pi, és de bon vi".

Des del 9 de novembre, el Bages ja disposa del primer Vi novell. Els visitants que s'apropin al celler podran veure penjada a la porta principal una branca de pi, assenyalant que el Vi novell ja ha arribat.

"El color magenta el delata, l'abundant fruita li dóna força i amb un toc de fred es torna llaminer i franc"  així defineix Anna Berenguer del Celler Cooperatiu d'Artés,  el primer vi de la collita 2012. "Serà el nostre ARTIUM Caprici, amb un 100% de merlot i 13,5 % Vol., del qual hem separat una part per gaudir-lo com a Vi novell", comenta Anna Berenguer del Celler Cooperatiu d'Artés.

El vi novell es el primer vi de la temporada, que té només uns mesos de maceració  en dipòsit. És un vi fresc, afruitat, franc, lleuger i espurnejant, delicat i sensible a canvis. Conté les característiques i l'aroma del raïm amb que ha estat elaborat, i manté una concentració de carbònic natural de la seva fermentació.

I el passat 12 de novembre el Celler va participar, juntament amb 23 cellers de Catalunya, a la Diada del Vi Novell 2012 que va tenir lloc al Palau de la Generalitat i que va presidir el president Artur Mas, el qual va animar als catalans i catalanes que "en una terra com la nostra hi hagi cultura del vi i del cava" i que aquests productes siguin "apreciats i valorats a casa nostra, perquè en la mesura que ho fem nosaltres també ho faran a fora". En l'acte també hi varen assistir el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, el periodista Xavier Grasset i l'actriu Mariona Ribas.

Enguany, la colla Falcons de Vilafranca van ser els encarregats de pujar la branca de pi, des de la plaça de Sant Jaume al balcó del Palau de la Generalitat.