Sallent dibuixa el Bages amb més de 2.000 Playmobil

L'exposició es podrà visitar a l'espai Central Cat des d'aquest dilluns i fins el 18 de novembre

Estefania Escolà
05 de novembre del 2012
Un dels diorames amb l'extracció de la sal com a argument.
Un dels diorames amb l'extracció de la sal com a argument. | Estefania Escolà
Un dels diorames amb l'extracció de la sal com a argument. Foto: Estefania Escolà

Sallent acull des d'aquest dilluns i fins el 18 de novembre la primera Fira del Playmobil de la Catalunya Central. L'exposició, organitzada pel Central Cat i l'associació Som Clicks, explica paisatges històrics del Bages i mostra elements singulars del seu patrimoni en forma de diorames i amb més de 2.000 clicks. L'organitzadora de la fira, Cristina Belmonte, ha explicat a l'ACN que, entre els deu diorames que s'han representat, un dels més singulars és la recreació de la Batalla del Bruc, que va tenir lloc a Montserrat durant el juny del 1808. Tots els fons recollits durant l'exposició s'entregaran, a través de caixes de Playmobil, als infants de Càritas Sallent.

L'exposició 'Clicka't' està formada per deu diorames de diverses dimensions que recullen escenes i que expliquen la història del Bages des de l'època dels ibers i fins l'actualitat. Entre les composicions, hi ha la recreació d'un atac de l'exèrcit romà a un poblat ibèric per donar a conèixer el patrimoni arqueològic que Sallent té al jaciment del Cogulló.

Un altre dels diorames recrea la vida quotidiana a l'entorn d'un castell medieval. Es tracta del diorama amb les dimensions més grans, de 225x180 centímetres, ja que inclou elements diferenciats com ara el castell de Sallent, la Sèquia i l'església parroquial de Sant Sebastià, de la qual se'n simula el temps de la seva construcció.

L'organitzadora de la fira, Cristina Belmonte, ha explicat que hi ha diorames sorprenents "per la cura extrema del detalls i de l'ambientació". És el cas de la mina de sal del Bages i el que recrea l'activitat en una fàbrica tèxtil de finals del segle XIX a la conca del Llobregat.

Tot i això, segons Belmonte, hi ha un diorama que ha suposat un autèntic repte per als creadors de la mostra. Es tracta del de la Batalla del Bruc, que incorpora una litografia de fons amb el relleu de la serralada de Montserrat i un espai per a la cova on s'hi va trobar la talla de Nostra Senyora de Montserrat. A banda, l'exposició també té un espai per a elements del patrimoni festiu de Catalunya com ara la sardana, els diables i els castellers. Les figuretes de l'exposició són de col·leccions privades, que aporten una desena de membres de l'entitat 'Som Clicks'.

Una vessant lúdica i solidària
L'exposició, que es podrà veure a l'espai del Central Cat de Sallent des d'aquest dilluns i fins el 18 de novembre, incorpora una vessant didàctica destinada a complementar les visites escolars que s'aniran realitzant a l'exposició. De moment, s'ha programat la visita de més de 200 infants. A més, tots els fons recol·lectats amb l'exposició s'entregaran, a través de caixes de Playmobil, a Càritas Sallent.

L'aposta del Central Cat per dinamitzar cultura i patrimoni
El Central Cat va reprendre la seva activitat el passat mes de juny després que l'ajuntament de Sallent decidís fer-se'n càrrec i reorientar la seva funció i model de gestió. Els nous responsables de l'equipament, fins ara dedicat exclusivament a la divulgació i promoció del patrimoni turístic, tenen l'objectiu de convertir les instal·lacions del Central Cat en un punt de referència per al lleure i la cultura de Sallent i de la comarca del Bages alhora que pretén esdevenir un pol de dinamització i de generació de propostes.