La Fiscalia investiga desviaments per 1,2 milions en 8 obres de Moià

Totes les obres van estar fetes per una mateixa empresa, ANCO, entre 2002 i 2008, sota l'alcaldia de Montràs

Pere Fontanals
31 d'octubre del 2012
Carrer Sant Salvador de Moià, una de les 8 obres investigades.
Carrer Sant Salvador de Moià, una de les 8 obres investigades. | CIC Moià
Carrer Sant Sebastià de Moià, una de les 8 obres investigades. Foto: CIC Moià

Els informes que l'actual govern de Moià ha enviat a la Fiscalia Provincial de Barcelona i que aquesta ha admès a tràmit contemplen desajustaments de més de 1,2 milions d'euros detectats en vuit obres realitzades al municipi entre 2002 i 2008 durant el govern de Montràs, segons ha pogut saber Manresainfo.cat.

Els informes realitzats per un enginyer municipal i que l'Ajuntament va adreçar a la Fiscalia Provincial de Barcelona contemplen irregularitats que van des de l'adjudicació d'obres sense licitació prèvia, l'adjudicació d'obres tenint pressupostos molt més baixos d'empreses constructores locals, el pagament de materials molt per sobre de la seva tarifació i factures inflades per sobre de l'obra contractada sense cap justificació. En total vuit obres realitzades per l'empresa ANCO en les que s'hi troba un diferencial de 1.222.000 euros entre l'adjudicació i el cost final.

Les obres incloses en aquests informes que estudia el Fiscal General són les del Forjat de la sala de plens, els lavabos del parc municipal, la teulada de Can Cristo, les obres del C/ Sant Sebastià, la Piscina Municipal, la urbanització de la carretera de Manresa, les obres del c/ Jacint Icard i les obres del c/ Verge de Montserrat.

Des del moment en que el Fiscal General ha acceptat a tràmit aquest informe, el grup de l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, Aramoià, ha considerat que no era necessària la contractació del bufet d'advocats Gay-Vendrell per defensar els interessos del consistori, tal i com volia Entesa i com s'havia aprovat en un ple anterior. En el ple ordinari d'aquest mes d'octubre va prosperar una proposició en aquest sentit perquè Aramoià considerava que no feia falta "gastar diners de l'Ajuntament per pagar un bufet d'advocats quan el fiscal ja ha admès a tràmit l'informe".

També el polígon del Pla Romaní
En mans de la Fiscalia –en aquest cas, la de Medi Ambient- també s'hi troba el cas del polígon del Pla Romaní que va ser construït i donat d'alta sense la canalització corresponent del clavegueram que fa que les empreses aboquin directament al riu sense cap mena de control.

En el darrer Ple es va aprovar demanar a la Diputació de Barcelona suport tècnic i econòmic per tal de fer una canalització i connectar la xarxa de clavegueram del Polígon Pla Romaní a la depuradora municipal. L'ACA ha donat 6 mesos a l'Ajuntament de Moià per corregir aquests abocaments sota pena de ser considerats culpables l'alcalde i el regidor de medi ambient actuals, Dionís Guiteras i Francesc Torres.

Arxivat a