Iberpotash analitza les oportunitats del Mediterrani

La jornada econòmica va comptar amb 200 assistents i estava inclosa dins el programa d'actes del Centenari del descobriment de la potassa a Súria

Redacció
30 d'octubre del 2012
Jornada organitzada per Iberpotash sobre el Mediterrani.
Jornada organitzada per Iberpotash sobre el Mediterrani. | Iberpotash
Jornada organitzada per Iberpotash sobre el Mediterrani. Foto: Iberpotash

"El Mediterrani. Un mar d'història i cultura, un mar d'oportunitats" era el títol de la jornada econòmica i cultural organitzada per Iberpotash dins els actes de celebració del centenari del descobriment de la potassa a tota la Península Ibèrica, amb la col·laboració d'ESADE, Regió 7 i Ampans.

La jornada es va celebrar dilluns a la tarda al monestir de Sant Benet de Bages i va tenir com a protagonistes a Javier Solana, membre de la càtedra de lideratge i governança democràtica a ESADE; Vicenç Villatoro, director de l' Institut Ramon Llull; Màrius Carol, director de comunicació del Grup Godó; Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball; i Alon Bar, ambaixador d'Israel a Espanya.

A l'acte van assistir unes 200 persones entre les quals membres del Comitè d'Honor i Comitè Assessor del Centenari, alcaldes de poblacions del Bages com Súria, Manresa, Balsareny i Sallent, i autoritats econòmiques, sindicals i polítiques de la comarca i Catalunya.

L'ambaixador d'Israel, Alon Bar, va iniciar la seva intervenció elogiant Javier Solana com a "una de les persones que més ha fet pel diàleg mediterrani i per la solució de conflictes" i va destacar les dues conferències regionals que s'han fet a Espanya sobre la Mediterrània però va lamentar que "les relacions d'Espanya i Israel, malgrat ser bones, no han avançat com ho han fet en altres indrets". Alon Bar va finalitzar la seva intervenció fent una crida "a potenciar el diàleg entre els dos països tant en l'àmbit cultural com l'empresarial i econòmic, perquè Espanya és molt important pels empresaris israelians".

El director de l'Institut Ramón Llull, Vicenç Villatoro, va destacar que "som fills de les cultures d'Atenes i Jerusalem, que són l'essència de la cultura occidental, però la Mediterrània no sempre dóna una imatge idíl·lica". En aquest sentit, Villatoro va afirmar que la Mediterrània "és el paradís però també l' infern" fent una referència a Dubrovnik i Àlep.

El director del Ramón Llull va fer un anàlisi històric on "el Mediterrani era el centre del món conegut, fins el segle XV, quan la Mediterrània va deixar de ser el centre del món". Villatoro va defensar la il·lustració com la modernització de les cultures i "va defensar que la religió deixi d'interferir a la política perquè aleshores la política esdevé en democràcia".

Per la seva banda, el director de comunicació del Grup Godó, Marius Carol, va fer una radiografia de la situació a Europa entre el nord i el sud, criticant la configuració de la Unió Europa i l'actitud alemanya "perquè l'austeritat ha deixat als ciutadans sense opcions de futur". Marius Carol considera que "la fallida dels països del sud no ajudarà a la construcció d'una nova Europa" i per això "creix la por, les desigualtats socials, en lloc de la prudència". Carol va demanar " respecte per la Mediterrània que és l'escola bressol de la nostra cultura" perquè Europa "no avança a dues velocitats sinó que avancen una contra l'altra".

El que va ser Alt Representant de Seguretat i Política Exterior de la UE, Javier Solana, va centrar la seva intervenció en la nova geopolítica i va afirmar que el conflicte d'Israel i Palestina existeix i "cal donar-li un impuls perquè ara hi ha una possibilitat clara d'una sortida al conflicte encara que és difícil però no impossible, perquè hi ha canvis profunds a la vista als EEUU i a la Xina". Solana va afegir que "el món té sobre la taula a més d'aquest conflicte, el de Síria i Iran. Quan passi el mes de novembre EEUU i la Xina hagin tancat els seus processos, s'obre una nova possibilitat".

També Solana va demanar "un gran pacte energètic a la Mediterrània, perquè en un món canviant una oportunitat com aquesta no la podem desaprofitar" ja que "per primera vegada a la historia, els EUA seran autònoms en termes energètics i això tindrà conseqüències al Mediterrani, per la qual cosa caldrà repensar les noves relacions o la seguretat". Solana considera que "també la Xina tindrà interessos a jugar aquesta partida en aquest nou entorn" i va demanar que "Europa jugui un nou paper a la Mediterrània per garantir la pau i l'estabilitat a la regió". Per acabar la seva intervenció, Solana va demanar per a la Mediterrània "estabilitat, enteniment entre el nord i el sud i la solució del conflicte entre Israel i Palestina, com a punt de sortida en una nova etapa" i es va mostrar optimista "perquè no es pot perdre l'esperança".

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, va cloure la trobada tot afirmant que "no cal caure en el catastrofisme perquè no s'han fet totes les coses malament encara que ens van confondre amb la bombolla immobiliària". Gay de Montellà va defensar la reforma laboral "per recuperar espais en el futur" i la reforma financera i d'una forma especial també va defensar el corredor mediterrani com a un "element de desenvolupament del sud i el nord".

La jornada sobre el Mediterrani organitzada per Iberpotash en el marc del programa d'actes de celebració del descobriment de la potassa a Súria, va cloure amb un aperitiu on es va presentar oficialment el vi commemoratiu del centenari, el KCENT, un vi merlot amb DO Pla de Bages que ha estat elaborat per Ampans, una fundació dedicada a l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.