Neix la primera gramàtica d'ús ordenada alfabèticament

Publicacions de l'Abadia de Montserrat publica "Gramàtica catalana de la A a la Z"

Redacció
26 d'octubre del 2012

Publicacions de l'Abadia de Montserrat posa a l'abast la primera gramàtica d'ús de la llengua catalana ordenada alfabèticament. La Gramàtica catalana de la A a la Z és una eina que qualsevol persona pot necessitar per a elaborar textos orals i escrits en un català estàndard, sense haver de tenir coneixements complexos, perquè puguin trobar de manera ràpida la solució a algun punt que desconeixen o del qual dubten. Els filòlegs Marta Mas i Albert Vilagrasa, professionals experimentats de l'àmbit de l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua catalana, en són els autors, que han volgut omplir un buit en aquest camp amb una gramàtica d'ús, en la línia de les obres d'aquest tipus de què ja gaudeixen altres llengües. Per mitjà d'aquesta eina, els professors també tindran un text de referència on puguin trobar usos de la llengua i respostes a temes que a vegades són difícils de resoldre amb explicacions senzilles.

Per tal d'agilitar la cerca dels termes, la disposició és per ordre alfabètic, com en altres gramàtiques. Un dels avantatges d'aquesta cerca és que l'usuari se centra només en l'element que busca, sense haver de llegir tot el comportament que requereix la categoria a la qual pertany. I com que sovint hi ha entrades amb diversos termes contrastats o que apareixen dins de l'explicació d'una altra entrada, també conté un índex extens on es poden trobar fàcilment.

La majoria d'elements estan explicats pel que fa a la forma i pel que fa a l'ús i, quan és convenient, s'apunten les diferències entre el llenguatge oral i el llenguatge escrit. Les explicacions són breus i senzilles i no donen res per sabut. Defuig al màxim els termes gramaticals, i quan hi ha d'acudir segueix la terminologia de les gramàtiques tradicionals. Totes les explicacions van acompanyades d'exemples diversos, en la majoria dels quals s'usa un llenguatge col·loquial i planer. Fins i tot es donen exemples incorrectes ratllats perquè els usuaris vegin on poden incórrer en un error.

Aquesta gramàtica va adreçada a tot tipus d'usuaris de la llengua que tenen unes necessitats immediates i concretes respecte a l'ús adequat i correcte de la llengua catalana; no està pensada per a lingüistes experts, que potser trobarien algunes explicacions innecessàries o poc acadèmiques. És una bona eina per a qualsevol parlant inquiet, sigui o no sigui ja un aprenent, que estigui preocupat per resoldre els dubtes que li sorgeixen en l'ús quotidià d'aquesta entitat versàtil i apassionant que és la llengua, ja que hi trobarà solucions adients a cada cas. D'altra banda, el lector experimentat en l'ensenyament del català com a llengua estrangera, el professional de la llengua, pot comprovar com és un producte d'accés fàcil, el qual de segur aviat serà una eina de referència de consulta obligada.