Vint-i-quatre opcions per votar el 25 de novembre

Els canvis a la llei electoral redueixen el nombre de candidatures que es presenten a les properes eleccions nacionals a la demarcació de Barcelona

Redacció
24 d'octubre del 2012
Urnes
Urnes | Adrià Costa

Els veïns del Vallès Oriental poden escollir entre 24 partits el proper 25 de novembre. Foto: Adrià Costa

Un total de 24 candidatures es presenten a la demarcació de Barcelona a les eleccions al Parlament del proper 25 de novembre. És a dir, que els veïns del Bages poden votar una d'aquestes 24 candidatures o en blanc. Als comicis, com no, hi concorren les set formacions que actualment tenen representació parlamentaria: CiU, PSC, PP, ICV-EUiA, ERC, Solidaritat i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía. A més, també s'hi presenten tres partits amb regidors a diversos municipis de la nostra comarca, com són la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), la xenòfoba Plataforma per Catalunya i els Pirates de Catalunya.

També es presenten a la demarcació de Barcelona i, per tant, són partits que es podran votar als municipis del Bages, Unión Progreso y Democracia (UPyD), el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), Unificación Comunista de España (UCE), Escons en Blanc (Eb), el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC), Movimiento Social Republicano (MSR) i Hartos.org (HARTOS.ORG). De fet, aquestes formacions es presenten a tot Catalunya.

Menys candidatures que fa dos anys
Una altra opció per la qual han optat cinc partits és la de presentar-se només a Barcelona. Es tracta de Col·lectius Corrent Roig, Partit Família i Vida (PFiV), Vía Democràtica (VD), el Partit Humanista (PH) i Ciudadanos de Centro Democrático (CDD). També hi ha el Partit Republicà d'Esquerra-Izquierda Republicana (PRE-IR) que es presenta a Barcelona, Girona i Lleida; i els Socialistes i Republicans (pel dret a decidir) (SiR) que es presenten a Barcelona i a Tarragona.

En total, 24 opcions per als veïns de la demarcació barcelonina. Es tracta d'un nombre de candidatures inferior a la d'altres convocatòries electorals, com per exemple la última, la del 2010, quan a la demarcació de Barcelona s'hi van presentar 29 llistes diferents. El motiu és que, arran dels canvis introduïts a la llei electoral, els partits extraparlamentaris necessiten aportar un 0,1% de les signatures del cens on es presenten.