La crisi econòmica ha fet créixer el racisme a Manresa

La societat veïnal de Manresa organitza una jornada per trobar eines que ajudin a la integració dels nouvinguts

ACN/Estefania Escolà
24 d'octubre del 2012
Osona perd població estrangera per primer cop des de l'any 2000.
Osona perd població estrangera per primer cop des de l'any 2000. | Adrià Costa
La crisi econòmica ha fet créixer el racisme a Manresa. Foto: Adrià Costa

La societat veïnal de Manresa i l'Ajuntament han organitzat una jornada per al proper dissabte 27 d'octubre amb l'objectiu de trobar eines que ajudin a millorar la convivència ciutadana i la integració dels nouvinguts. El president de la Federació d'AAVV, Enric Martí, ha explicat que, tot i que la xenofòbia ja existia a la ciutat, la crisi ha fet incrementar el racisme. A més, ha posat sobre la taula la manca de recursos per fer front a la nova realitat dels nouvinguts. Segons Martí, cal treballar per identificar els tòpics i plantejar una línia d'actuació de cara al futur. De moment, la jornada ja té 47 inscrits. Manresa té un 18,1% d'immigració, una dada que coincideix amb la mitjana de Catalunya.

Sota el títol 'Societat i nova ciutadania. Realitats i estereotips al voltant de la diversitat', la jornada té com a principal objectiu detectar els tòpics sobre la immigració i plantejar una línia d'actuació que permeti fer front a la nova realitat dels nouvinguts. En aquest sentit, el president de la Federació d'AAVV de Manresa, Enric Martí, ha posat sobre la taula la manca de recursos en l'actual context. "Una gran part de la immigració es troba en situació d'atur i no té la família a prop per donar suport", ha destacat.

La jornada es desenvoluparà en dues parts. En primer lloc, hi haurà una taula rodona de professionals que donaran la seva perspectiva sobre el fet migratori i on s'analitzarà la realitat viscuda pels ponents, des de la seva experiència professional. Hi participaran Marta Muxí, comunicadora i investigadora de la diversitat als mitjans; Lourdes Ponce, membre de la xarxa Nou Barris acull; Sandra Queraltó, educadora i activista social; i Dolors Serra, treballadora social que va exercir la seva activitat a Càritas Manresa.

La segona part de la matinal consistirà en l'organització de grups de treball per tal d'afavorir la reflexió i la detecció de necessitats, així com l'elaboració de propostes de treball al voltant de la diversitat a Manresa. Un dels membres de Bages per Tothom, Quico Navarro, ha explicat que el principal objectiu no és "fer un debat de floritura", sinó concretar "al màxim, trobar sinergies i plantejar una línia d'actuació i projectes per al futur".

La jornada, que està adreçada a qualsevol persona interessada i de forma específica al món veïnal de la ciutat, tindrà lloc aquest dissabte 27 d'octubre a la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de Manresa. L'horari serà de dos quarts de deu del matí a dos quarts de dues de la tarda. De moment, ja hi ha 47 inscrits.

Més racisme
Martí ha constatat que, tot i que la xenofòbia existeix a Manresa des de fa temps, la crisi econòmica ha fet incrementar el racisme a la capital del Bages. Sobretot, en l'agressivitat verbal, "que es fa palesa a les places i carrers de la ciutat". De la seva banda, Navarro ha assegurat que, si bé abans era la ignorància i el desconeixement el que complicava la convivència entre els ciutadans, ara és "el racisme pur i dur". "Quan la bossa de recursos s'estreny i no n'hi ha per a tothom, la gent ha de culpar algú i, sovint, els culpables són els immigrants", ha explicat. Manresa té un 18,1% d'immigració, una dada que coincideix amb la mitjana de Catalunya.