Fent biodiesel a partir d'olis de cuina residual

Més de 40.000 estudiants participaran en un projecte desenvolupat per la Fundació del Centre Tecnològic de Manresa

Redacció
24 d'octubre del 2012
Equip de la Fundació CTM que desenvoluparà el projecte.
Equip de la Fundació CTM que desenvoluparà el projecte. | S&H
Equip de la Fundació CTM que desenvoluparà el projecte. Foto: S&H

L'Àrea de Suport a la Innovació de la Fundació CTM Centre Tecnològic liderarà el projecte "Collection system of used cooking oils in educative centers and biodiesel production test with cavitation technology (EDUCO)". El projecte EDUCO ha estat aprovat pel Programa LIFE+ de la Comissió Europea en la convocatòria 2011, també comptarà amb la participació de l'Associació de l'Oli al Biodiesel (AOB), Inèdit Innovació S.L., VIDMAR RM 2000 i CET Nou Verd SCCL.
 
L'objectiu principal del projecte EDUCO és dissenyar i construir una planta pilot per al tractament d'olis de cuina residuals que es recolliran i que posteriorment s'utilitzaran en una planta pilot per a la producció de biodiesel mitjançant la tecnologia de cavitació. Aquesta planta pilot, propietat d'un dels socis del projecte i que ha estat dissenyada amb la finalitat de produir biodiesel a partir d'olis vegetals, serà adaptada i optimitzada en el decurs del projecte per a permetre l'ús d'olis residuals com a matèria primera.
 
Els olis residuals seran recollits en escoles de nou comarques catalanes (Alt Penedès, Anoia, Bages, El Berguedà, Garraf, Osona, Solsonès, Vallès Occidental y Vallès Oriental), en les quals els conceptes de reciclatges de residus i producció d'energies renovables es fusionaran amb el foment dels valors educatius i socials. Els vehicles que s'utilitzaran per a la recollida dels olis residuals de les escoles i el seu transport fins a la planta pilot de biodiesel, consumiran el biodiesel produït, amb el que es garantirà la sostenibilitat del projecte i dels sistema en general.
 
L'acció pilot que es contempla en el projecte preveu la participació de 25-30 municipis de Catalunya amb un total aproximat de 90-120 escoles i 40.000-52.000 estudiants de primària i secundària.
 
El projecte suposa una contribució important a la implantació de les polítiques i legislacions europees en relació a la gestió de residus, a la producció i consum d'energies renovables i a la reducció de las emissions de CO2. A més a més, s'ha de destacar que el projecte comptarà a la creació de diferents llocs de treball en Centres Especials de Treball.
 
El projecte EDUCO tindrà una duració de 2,5 anys i un pressupost total de 1.485.526 € i va iniciar la seva posada en marxa en una primera reunió de llançament el passat 9 d'octubre de 2012, a les instal·lacions que la Fundació CTM Centre Tecnològic té a Manresa.