Caces espanyols sobrevolen a baixa altura el Bages nord

Els fets passen deu dies després que Defensa demanés disculpes per uns vols similars realitzats al Ripollès

Redacció
23 d'octubre del 2012
Dos F-18 com els que van sobrevolar dilluns el Ripollès.
Dos F-18 com els que van sobrevolar dilluns el Ripollès. | Ministeri Defensa
Dos F-18 com els que van sobrevolar dilluns el Ripollès. Foto: Ministeri Defensa 

Dos caces militars espanyols has sobrevolat, entre altres comarques, el nord del Bages aquest dimarts al migdia. Segons col·laboradors de Manresainfo.cat, els caces han estat visibles des de Navàs, sobre Puig-Reig, causant un espetec sorollós que ha fet que tothom girés la vista al cel. Les xarxes socials, a més a més, adverteixen, amb comentaris que van des de la indignació fins a la broma, que els caces han estat vistos en altres comarques com el Berguedà, el Solsonès, l'Alta Anoia o la Segarra.

Aquest vol passa deu dies després que el Ministeri de Defensa espanyol hagués de demanar disculpes pel vol a molt baixa altura i per sobre de nuclis habitats que van fer dos caces militars espanyols a la comarca del Ripollès i que va trencar la pau del migdia del 8 d'octubre passat.

En aquella ocasió , els caces eren F18 de l'ala 15 de la base militar de Saragossa que feien una maniobra d'acostament a la Mediterrània abans de girar i tornar a la base. De les informacions que varen transcendir en aquella ocasió, el Ministeri de Defensa va informar que els F18 podien fer aquelles maniobres sempre que fos per sobre els 300 metres de cota respecte del punt més alt de la zona, que és l'altura mínima a la que poden volar. Per una altra part, tot i que el reglament prohibeix que els caces no poden sobrevolar nuclis habitats, diversos testimonis van situar llavors els aparells just a sobre de Ripoll i Campdevànol.

Malgrat la dificultat per a determinar l'altura a la que volaven els caces aquest dimarts al nord del Bages, el fort soroll al seu pas i que fossin ben visibles des de Navàs sobrevolant Puig-Reig, podria fer pensar que s'ha repetit l'experiència del Ripollès amb els vols molt a prop de terra -és molt difícil determinar si respectaven la quota de 300 metres- i per sobre de nuclis habitats. Els caces estarien tornant a Saragossa volant en direcció oest.