Les farmàcies tancaran el 25-O si el Govern no paga

Protesten per l'impagament de la Generalitat dels medicaments que dispensen als seus usuaris

Redacció
15 d'octubre del 2012
La farmàcia Bretcha, de Granollers, ha estat una de les consultades per aquest diari
La farmàcia Bretcha, de Granollers, ha estat una de les consultades per aquest diari | NacióGranollers.cat
Les farmàcies estan disposades a tancar el 25 d'octubre. Foto: NacióGranollers.cat

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha anunciat aquest dilluns que les farmàcies catalanes tancaran el 25 d'octubre per protestar contra l'impagament de la Generalitat dels medicaments que dispensen als seus usuaris. Dalmases ha explicat que el Consell proposarà el tancament patronal als seus col·legiats, tot i que desitjarien no haver d'aplicar finalment la mesura si el Govern aconseguís fons per pagar els medicaments abans del 25 d'octubre. El portaveu dels farmacèutics catalans ha denunciat que l'impagament per part de l'executiu aboca a milers de farmacèutics a una situació crítica i que alguns establiments ja han hagut de tancar.

Després d'una reunió extraordinària dels quatre col·legis catalans, Dalmases ha explicat que s'establiran quins són els criteris mínims d'atenció als ciutadans que han de complir les farmàcies i es faran uns serveis d'urgències "perquè els ciutadans no pateixin l'acció". Els professionals també comunicaran el tancament als usuaris a través de les farmàcies. Dalmases ha citat alguns dels casos de criteris mínims d'atenció als ciutadans, com l'obertura d'una farmàcia per cada tres àrees bàsiques de salut.

"Mai havíem fet un tancament total, però estem asfixiats"
El president dels farmacèutics ha explicat que el Govern deu al col·lectiu més de 180 milions d'euros amb l'incompliment de dos terminis de pagament: el del 5 de setembre per als medicaments venuts al juliol i el del 5 d'octubre per les factures de l'agost. "Mai havíem pres una decisió com un tancament total, però estem molt asfixiats.

Segons Dalmases, la Generalitat ha comunicat als farmacèutics que farà un pagament anticipat dels medicaments el 23 octubre i la resta el 31 d'octubre, quan rebi els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica. Tanmateix, Dalmases ha denunciat que "els farmacèutics som autònoms i no empreses que facturen 100 milions d'euros. No podem estar a expenses de cobrar els medicaments. Hem de veure com se soluciona el problema, ja que no es tracta de cobrar els diners un dia, s'ha de buscar una solució vàlida i de futur perquè no es repeteixi aquest problema cada mes".