Balsareny celebrarà un fòrum sobre Pere Casaldàliga

Se celebrarà els propers 13 i 14 d'octubre i lligarà els 40 anys de camí com a bisbe de Pere Casaldàliga amb els 50 anys del Concili Vaticà II

Redacció
29 de setembre del 2012
El bisbe Pere Casaldàliga tindrà un fòrum en el seu poble natal.
El bisbe Pere Casaldàliga tindrà un fòrum en el seu poble natal. | Web
El bisbe Pere Casaldàliga tindrà un fòrum en el seu poble natal. Foto: Web

Els propers dies 13 i 14 d'octubre Balsareny debatrà sobre la figura del bisbe Pere Casaldàliga en la primera edició del Fòrum Balsareny. Aquest fòrum de debat, reflexió i cultura coincideix amb dos aniversaris que serviran d'eix temàtic per a les taules rodones i tertúlies: els 50 anys de la inauguració del Concili Vaticà II i els 40 anys del camí com a bisbe de Pere Casaldàliga.

El Fòrum, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Balsareny, acollirà activitats, conferències i actes culturals, i comptarà amb la presència de personalitats importants tant de l'església com del món social i civil.

Els 50 anys del Concili Vaticà
La lluita contra la marginació, la pobresa i la indignació davant de les injustícies, el treball ecumènic i el diàleg interreligiós, la recuperació de bon humor i l'alegria cristiana amb una església més plural i oberta a la diversitat, a la mística, al compromís i als joves seran alguns dels temes que es treballaran la jornada del Fòrum de dissabte, on la presència dels valors que varen promoure el Concili Vaticà II estarà present durant tota la jornada. La jornada comptarà amb ponents de nivell, com el de Hilari Raguer, Ramon Maria Nogués, Jaume Reixac, entre altres.

Les causes del bisbe Pere Casaldàliga
Pere Casaldàliga va néixer a Balsareny el 16 de febrer de 1928. El Concili Vaticà II va marcar la vida d'aquest bisbe defensor de la teologia de l'alliberament. El primer Fòrum Balsareny girarà al voltant de les causes de Pere Casaldàliga. Joan Soler, claretià i membre de l'Associació Araguaia; Antoni Comin, exparlamentari i professor d'ESADE, o José Arregui, exfranciscà i teòleg formaran part d'una taula rodona sota el títol "El bisbe Pere Casaldàliga, profeta i místic del Segle XXI" i que obrirà la jornada de diumenge

Pere Casaldàliga  a la pantalla
Durant el primer Forum de Balsareny es podrá visionar el film “Descalzo sobre la tierra roja” que està centrat en la vida del bisbe nascut a Balsareny. A més es comptarà amb la presència de Paco Escribano, autor del llibre que va donar forma a la pel·lícula. Tot això coincideix amb el final de la gravació d'una sèrie que TV3 emetrà en un futur pròxim.

Els assistents al Fòrum tindrà l'oportunitat d'escriure en un llibre que es farà arribar a la residència del bisbe Casaldàliga al Brasil A més a més, durant el Fòrum es llegirà el manifest que el propi Pere Casaldàlida ha escrit per a l'ocasió

Carles Cases composa a Casaldàliga
Totes les activitats aniran acompanyades, a més de diferents actuacions musicals com la del pianista Carles Cases, que ha composat unes músiques inspirades en Casaldàliga.  L'actuació es farà el dissabte, dia 13,  a partir de les 22 hores i comptarà, també, amb la presència de la coral Sant Esteve de Balsareny. El diumenge, després de la celebració eucarística a càrrec de mossèn Climent Forner, es farà una recitació de poemes escrits pel propi Pere Casaldàliga que finalitzarà amb la ballada de gegants de Balsareny i una festa popular.