Ignasi Ribas puja a l'elit de l'astronomia mundial

El científic manresà ha estat nomenat a Pequin nou president de la Divisió G de la Unió Astronòmica Internacional

per Redacció , 7 de setembre de 2012 a les 15:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El científic manresà, Ignasi Ribas. Foto: @soparsambestrelles

Des de la seva fundació a l'any 1919, l'Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) s'ha constituït en l'organització d'astronomia professional més important del món, que avui en dia compta amb més de 10.000 membres de més d'un centenar de països.
 


Amb una periodicitat triennal, aquest any la IAU ha celebrat la seva XXVIII reunió a Pequín, Xina. Durant les dues últimes setmanes d'agost, més de 3000 astrònoms de més de 80 països del món es van reunir a la ciutat asiàtica per comunicar i discutir els descobriments més recents sobre l'Univers, i buscar sinergies i cooperacions internacionals en projectes tant científics com tecnològics. Alhora, durant aquesta reunió també es van dur a terme els nomenaments dels nous presidents de cada divisió de l'organització i del Comitè Executiu.

En aquesta ocasió, el manresà Ignasi Ribas, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CSIC), ha estat nomenat President de la Divisió G, grup científic centrat en tractar temes referents a Física Estel•lar i Estrelles. Entre les seves futures funcions, Ribas participarà en la reestructuració de la IAU, reorientant-la cap a una "organització més activa, que evolucioni contínuament amb les necessitats dels científics, oferint eines i serveis que s'adeqüin a les seves necessitats".

Cal mencionar que la Divisió G és la divisió més nombrosa de la IAU ja que reuneix més de 2000 membres treballant en aquesta branca científica, que Ribas presidirà durant els propers tres anys.

Amb aquests objectius a l'horitzó, es pretén que la reestructuració finalitzi abans de la següent reunió de l'IAU a Honolulu, Hawaii, el 2015. Ribas es mostra content amb el nomenament, i remarca que "seran tres anys de canvis positius a la IAU per tal de fer aflorar la part més científica de l'organització així com d'aconseguir que aquesta actuï com un canal de comunicació més eficient entre els seus científics".

 

Participació