La fàbrica de farines Albareda

Antonio Mora Vergés
07 de setembre del 2012
Edifici de la Fàbrica de farines Albareda.
Edifici de la Fàbrica de farines Albareda. | Antonio Mora Vergés
Edifici de la Fàbrica de farines Albareda. Foto: Antonio Mora Vergés

M'aturava per retratar l'edifici singularíssim de la Farinera Albareda, situat a la plaça del Mil·lenari, al barri de Valldaura -Vall d'or, en algun llunyà moment del passat- de Manresa.

D'aquest magnífic edifici d'arquitectura modernista, cal destacar la seva originalitat en les obertures, sobretot les de la planta baixa i el tercer pis. Obra de totxo arrebossat, utilitzant el mateix vist per donar agilitat en arcs i brancals, va ser una de les construccions industrials importants de les dues primeres dècades del segle XX a Manresa.

És obra de l'arquitecte Alexandre Soler i March.

Trobava informació –inespecífica- en la que s'explica que l'any 1909, els germans Albareda van iniciar l'activitat de producció de farina a Manresa.

El 1921 es va constituir en Societat Anònima, com a Comerç i Indústries Albareda S.A. fins a dia avui.

A la pagina de l'empresa –m'omplia de goig constatar que està activa i plena de projectes-, llegia: gràcies a la seva proximitat a les comarques de l'Anoia, Berguedà, Osona, Solsonès, Segarra, Barcelonès i al sud de França, la seva situació a la Catalunya Central li permet respondre a les exigències i demandes d'arreu de Catalunya, així com al consum del mercat espanyol i del sud de França.

Les instal·lacions estan adaptades per oferir la màxima qualitat de les farines, amb la millor tecnologia i la tècnica obtinguda amb l'experiència de més de cent anys, per a mantenir el millor sabor en el producte final. Disposen de laboratori propi, des del que es controla i es garanteix la qualitat final dels productes que s'elaboren.

La fàbrica fou rehabilitada durant la darrera dècada del segle XX, i sense cap dubte, podem dir de la façana d'aquest edifici de tres plantes, que és una de les més representatives del modernisme industrial manresà.