«Alguns mossos aguantaven altres mossos molt esverats»

Encara amb marques a la pell i braços embolicats, els joves agredits expliquen que "tot va passar molt ràpid" i que els primers cops de porra els "van agafar per sorpresa"

per Pere Fontanals , 28 d'agost de 2012 a les 21:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quatre dels joves desallotjats de la plaça Major. Foto: Pere Fontanals

Un grup dels joves contusionats la matinada de dimarts a la plaça Major de Manresa poc després d'acabar la Festa Major encara no entenien massa bé què havia passat perquè els Mossos d'Esquadra els comencessin a colpejar amb porres sense cap motiu. Tot i que cadascú guarda només fragments de l'actuació policial degut a que "tot va passar molt ràpid", els joves d'entre 18 i 29 anys, coincidien a assenyalar que inicialment es va fer un cordó policial que va anar empenyent les 300 persones que quedaven cap a la boca del carrer Sant Miquel i que un cop allà a l'estar més junts van entrar els antiavalots a cops de porra contra el grup que s'havia anat reduint.


En alguns casos "rebíem cops només per demanar-los explicacions a la seva agressivitat", comenta un dels joves. "No podíem marxar si veiem que estaven pegant algun amic nostre", assenyala un altre. En aquell moment la trentena de nois i noies que es trobaven en aquell colze de carrers intentaven socórrer els seus companys. Molts dels joves no van poder evitar "els plors i els insults d'impotència davant la desproporcionalitat de l'agressió".

Segons expliquen aquests joves, els agents no van acceptar "cap mena de diàleg", qualsevol pregunta era "resposta amb empentes i cops de porra". Alguns dels agents, fins i tot, "no tenien número de placa" comenten, "eren els més agressius de tots, fins al punt que a un el van haver d'aguantar els altres mossos perquè s'excedia moltíssim", asseguren. El servei de neteja, que esperava per entrar, els músics que encara desmuntaven l'escenari, i alguns agents de la Policia Local "no es podien creure el què estava passant".

El que no entenen els contusionats és perquè no es va fer el mateix de cada any quan "els serveis de neteja entraven a la plaça amb la mànega i la gent s'anava retirant tranquil·lament". El periple posterior a l'hospital va ser una altra aventura, ja que alguns d'ells després d'haver despertat amics o familiars per fer el trajecte, encara es van trobar agents dels Mossos al mateix Sant Joan de Déu que miraven entre sales i que fins i tot van fer alguna identificació. Natges, cames, braços, esquenes, traus al cap,... de contusions per a tots els gustos.

Els joves estudiaran presentar una denúncia col·lectiva de tots els agredits, una vintena llarga, i miraran com demanar explicacions al govern de l'Ajuntament de Manresa.

Marca a l'esquena d'un dels contusionats. Foto: Pere Fontanals

Contusió a la natja d'un altre dels joves. Foto: Pere Fontanals

Un altre jove ha patit una inflamació al canell protegint-se dels cops de porra. Foto: Pere Fontanals

 

Participació