La precarietat laboral, tema de la 21a FM Alternativa

Tots els concerts seran gratuïts i es faran a la plaça Puigmercadal

Estefania Escolà/ACN
26 de juliol del 2012
Alguns dels organitzadors de la 21a FMA de Manresa.
Alguns dels organitzadors de la 21a FMA de Manresa. | Estefania Escolà
Alguns dels organitzadors de la 21a FMA de Manresa. Foto: Estefania Escolà

Els actes de la 21a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa giraran al voltant del treball. Els seus organitzadors han escollit aquest eix temàtic per "les constants agressions que rep el sistema laboral". Així, el lema triat per aquesta edició és "Sense drets, sous ni futur, que treballin ells". En aquest sentit, un dels organitzadors, Jordi Masdéu, de la CUP, ha volgut aclarir que "els joves volen treballar, però no amb aquestes condicions que suposen un futur molt negre per a les classes treballadores". Els actes, que guanyen capacitat de convocatòria any rere any, començaran el 22 d'agost amb un sopar popular. Tots els concerts seran gratuïts, els de divendres es faran a la plaça de la Música i la resta a la plaça Puigmercadal.

El cantautor manresà Albert Palomar serà l'encarregat d'iniciar els concerts de la Festa Major Alternativa de Manresa el dijous 23 d'agost. Grups de la comarca i d'arreu actuaran de manera voluntària a l'esdeveniment, que enguany arriba a la seva 21a edició.

A més dels concerts, com cada any la Festa Major Alternativa també organitza actes paral·lels que tindran el treball com a principal eix temàtic. Entre les activitats, hi ha xerrades, una pedalada nocturna reivindicativa o un concurs de vídeo ràpid organitzat pel Cineclub Manresa.

L'Alternativa per als més petits
La Festa Major Alternativa de Manresa també té la versió per als més menuts. Aquest és el tercer any que se celebra l'Alternativa Infantil que, segons ha explicat una de les seves organitzadores, Glòria Sarri, "vol reivindicar els espais públics de la ciutat i vincular d'altres tipus de públic com el familiar o la gent gran".

Sarri ha explicat que l'Alternativa Infantil neix amb la voluntat de "suplir les mancances" de la Festa Major oficial que, segons ha dit, "tendeix a eliminar actes destinats als infants i a organitzar macroespectacles que estan lluny d'esdevenir punts de trobada familiars".

La Festa Major Alternativa de Manresa és una proposta reivindicativa i amb caràcter autogestionat, diferent de la Festa Major oficial. La proposta neix per la falta d'al·licients de la Festa Major proposada per l'Ajuntament de Manresa i presenta diverses activitats i concerts gratuïts, a més d'una posada en escena de les reivindicacions que duen a terme els organitzadors de la festa. Any rere any, l'esdeveniment ha vist augmentar la seva capacitat de convocatòria i la rellevància que té per a la ciutat.