Puig, als neonazis detinguts: «Hi ha més eficàcia policial»

Reconeix que els Mossos actuen més intensivament contra els violents d'aquest col·lectiu

Bernat Ferrer/ACN
12 de juliol del 2012
Un ultra manifesta el \"poder blanc\" a través d'un tatuatge al cap.
Un ultra manifesta el \"poder blanc\" a través d'un tatuatge al cap. | Jordi Borràs
Un ultra manifesta el 'poder blanc' a través d'un tatuatge al cap. Foto: Jordi Borràs.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha reconegut aquest dijous que, d'uns mesos ençà, "hi ha una major eficàcia policial" contra els neonazis i organitzacions ultradretanes presents a Catalunya. Per tant, des del seu punt de vista, "no hi ha una inflexió" en la quantitat de fets delictius protagonitzats per aquest col·lectiu, sinó que els Mossos d'Esquadra hi estan actuant més intensivament. Puig és conscient que hi ha manifestacions emparades per la llibertat d'expressió, però també adverteix que qui ultrapassi els límits "haurà de respondre davant de la justícia".

Puig s'ha referit així a les detencions de neonazis que hi ha hagut a Catalunya en les últimes setmanes, tant els responsables de l'agressió a un menor que anava a un concert a la sala Stroika de Manresa com els agressors de nouvinguts que celebraven la victòria de la selecció espanyola a la plaça d'Espanya de Barcelona. Tant els uns com els altres s'ha demostrat que tenien vincles estables amb organitzacions violentes de tendència neonazi i amb partits com Plataforma per Catalunya (PxC) i el Movimiento Social Republicano (MSR).

"Va haver-hi un grup de ciutadans que van exercir la violència i a més sembla ser que amb motivacions de caràcter racista", ha recordat el conseller aquest matí, que ha afegit que "òbviament se'ls lliurarà a la justícia i serà la justícia la que valorarà aquests fets".

"La policia ha d'estar sempre amatent per garantir la llibertat dels ciutadans, el dret de reunió, el dret de manifestació i la llibertat d'expressió, però hi ha uns límits que hem marcat tots plegats. Qui incompleix aquestes normes tant sigui per determinats tipus de motivacions, tant ideològiques o fins i tot a vegades festives, esportives, al final haurà de respondre davant de la justícia", ha advertit.

També ha assegurat que els Mossos no descarten més detencions entre la cinquantena d'ultres que van exhibir simbologia feixista i neonazi durant la celebració de l'Eurocopa a Barcelona.