Investiguen els sous dels dirigents de Caixa Catalunya

La Fiscalia vol aclarir "presumptes irregularitats en l'establiment d'un règim de retribucions elevat per a alts càrrecs" de l'antiga entitat, reconvertida ara en CatalunyaCaixa

Bernat Ferret/NacióDigital.cat
04 de juliol del 2012
Adolf Todó, director general de CatalunyaCaixa
Adolf Todó, director general de CatalunyaCaixa
Adolf Todó, al centre, director general de CatalunyaCaixa

La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències d'investigació per esbrinar presumptes irregularitats en les retribucions dels alts responsables de Caixa Catalunya, actualment Catalunya Caixa. En un breu comunicat, el ministeri públic recorda que aquesta entitat financera és una de les que ha rebut ajudes públiques per part de l'Estat.

En la mateixa nota, s'informa que la Fiscalia Provincial de Barcelona va obrir aquestes diligències la setmana passada arran de "les informacions aparegudes als mitjans de comunicació" i per esclarir "presumptes irregularitats en l'establiment d'un règim de retribucions elevat per a alts càrrecs de Caixa de Catalunya".

A mitjan maig, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va ordenar investigar la gestió de les caixes d'estalvi per depurar possibles responsabilitats penals i si el cobrament de determinades indemnitzacions podrien constituir algun tipus de delicte. Entre els noms que llavors van sonar, ja hi figurava el de Caixa de Catalunya, atès que, quan ja era oficial que la nova entitat CatalunyaCaixa havia de recórrer al FROB per a reestructurar-se, el gener del 2010, el director general de Caixa de Catalunya, Adolf Todó, va exigir un increment de sou del 14%. Todó va passar a cobrar, dietes a banda, prop de 900.000 euros.

El Govern, sabent que no tenia competències per a evitar-ho, li va "recomanar que, per no malmetre la imatge de l'entitat, quan ja era evident que caldrien molts milions d'ajuda per reflotar-la i es començaven a programar retallades de personal i sucursals, que congelés aquest augment dos anys", segons que van explicar a Nació Digital fonts coneixedores d'aquesta conversa. "Todó s'hi va negar, perquè deia que altres directius cobraven més, i perquè a més, ell se sentia poderós, sabia que el consell d'administració, integrat també per polítics, tenia por que marxés de l'entitat, i per això acceptaven la seva petició".

El Banc d'Espanya, que sí que tenia competències per a regular aquests excessos, no es va pronunciar. El febrer de 2012 es va donar a conèixer el sou dels directius de bancs i caixes, i Adolf Todó percebia 1,55 milions anuals.

Todó encara comanda CatalunyaCaixa. L'últim president de Caixa de Catalunya fou l'exministre espanyol de Defensa Narcís Serra i, anteriorment, per Josep Maria Loza.

Antecedents en el ple de Manresa
En el ple de l'Ajuntament de Manresa ja es va debatre el passat mes de gener una proposició de reprovació als salaris dels alts directius de CatalunyaCaixa a instàncies de la CUP. En aquell cas la proposició no va prosperar a causa dels vots en contra de CiU que va al·legar que "no s'havia de singularitzar en aquesta entitat" una pràctica que havien portat a terme, també, els directius d'altres entitats.