Algun dels detinguts pel cas Stroika podria sumar 50 anys de condemna

Amb tot, la fiscalia pot reconsiderar algun dels delictes i, fins i tot, agrupar-los. A banda, caldrà ajustar la condemna al seu grau i considerar-ne els atenuants i agreujants

Pere Fontanals
21 de juny del 2012
Rètol del Jutjat de Guàrdia de Manresa.
Rètol del Jutjat de Guàrdia de Manresa. | Estefania Escolà
Rètol del Jutjat de Guàrdia de Manresa. Foto: Estefania Escolà

Aquest dimecres, una setmana després de les detencions, s'ha aixecat el secret sumari sobre les actuacions de Mossos d'Esquadra en la investigació sobre la brutal acció que un grup de neonzis van realitzar el passat 23 de març a les portes de la sala Stroika de Manresa i que va deixar un jove hospitalitzat en situació crítica, que va estar ingressat a l'hospital tres setmanes i que n'ha sortit amb diverses seqüeles, i ferides de diversa consideració a dos joves més que també es trobaven en el lloc.

Tot i que el sumari no ha transcendit, en l'informe dels Mossos d'Esquadra s'hi troben escoltes telefòniques, seguiments, confessions, contingut dels ordinadors i peces de convicció (objectes) que van permetre la detenció d'11 individus i un menor dels que nou van ingressar a presó sense fiança i se'ls imputen dos delictes de lesions, un de temptativa d'assassinat, d'incendi, de pertinença a banda organitzada i de tinença d'armes.

Aquests delictes imputats en l'informe policial poden ser reinterpretats per fiscalia, o agrupats quan una mateixa acció comporta dos o més delictes a l'hora, però en una primera estimació per separat, la temptativa d'assassinat comporta, segons la qualificació final del grau i sense tenir en compte agreujants o atenuants, de 2 anys i 8 mesos de presó a 5 anys; els dos delictes de lesions, si es consideren fetes amb arma blanca o similar, de 2 a 5 anys per delicte; l'incendi, si comporta perill per la integritat física duna persona, seria de 10 a 20 anys, si es considera que no, serien 5 anys; la pertinença a banda organitzada, de 6 a 12 anys; i finalment, la tinença il·lícita d'armes, de 1 a 3 anys.

Prenent la banda alta de la condemna per cada un dels presumptes delictes, entenent que tots ells afectessin a un mateix individu, la condemna total seria de 50 anys de presó, que al no haver-hi cap dels delictes que pugi més de 20 anys, es quedaria amb una condemna de 20 anys.

De totes maneres, aquestes condemnes cal valorar-les en la seva justa mesura ja que són les que es desprenen de la investigació de Mossos d'Esquadra i la fiscalia pot reconsiderar algun dels delictes i, fins i tot, agrupar-los. A banda, cal calibrar el grau de cada un dels delictes imputats i considerar-ne els atenuants i agreujants.

Vuit dels acusats varen ser defensats per advocats d'ofici de Manresa, i els altres tres per l'advocat particular barceloní Wenceslao Tarragó, que va ser el lletrat defensor de casos mediatitzats com el Bada Bing, sobre les agressions als jugadors d'un equip de futbol format per immigrants; l'agressió racista de Sant Vicenç, el cas Emilio Cortés, que va matar un ocupa; i darrerament, el cas Port de corrupció policial.

Els advocats amb els seus clients empresonats hauran presentat recurs contra la presó provisional (amb secret d'actuacions) que, previsiblement, farà que la jutgessa confirmi la seva primera resolució. Quan passi això, els advocats presentaran recurs d'apel·lació a l'Audiència provincial ja amb tota la documentació del sumari present.