L'alcalde visita el Casal de les Escodines després dels canvis

Les noves instal·lacions poden acollir a ple rendiment uns 90.000 usos anuals i la seva gestió respon a un nou model d'equipaments culturals de proximitat, integrats i polivalents

Redacció
20 de juny del 2012
Valentí Junyent i Joan Calmet amb el president de l'AVV Escodines, Josep Trench.
Valentí Junyent i Joan Calmet amb el president de l'AVV Escodines, Josep Trench. | AjM
Valentí Junyent i Joan Calmet amb el president de l'AVV Escodines, Josep Trench. Foto: AjM

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha visitat avui el Casal de les Escodines per conèixer de primera mà el nou model de gestió d'aquest equipament, que va iniciar una nova etapa el 23 d'abril passat amb el trasllat de les activitats que es feien al Centre Cívic Joan Amades, i la posada en marxa de les línees de programació estipulades al Pla Director de Casal de les Escodines.

Valentí Junyent, acompanyat del regidor de Ciutadania, Barris, Serveis Urbans i Cultura, Joan Calmet; i del president de l'Associació de Veïns de les Escodines, Josep Trench; han parlat amb els representats d'entitats que tenen seu permanent al Casal i han comprovat les activitats que es desenvolupen així com l'optimització d'espais d'un equipament en el qual s'han destinat 1,1 milions d'euros els últims quatre anys, bàsicament provinents del Programa de Barris i del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL).

Amb el trasllat de l'abril passat s'ha assolit la concentració de les activitats del Centre Cívic Joan Amades que durant el 2011 va tenir una superfície de programa de 514 m2 i 60.000 usuaris, a les que ja es realitzaven al Casal de les Escodines, amb una superfície de programa de 2.208 m2. Ara aquestes activitats, sumades, es preveu que podrien arribar als 90.000 usuaris anuals en poc temps.

Un nou model d'equipaments culturals de proximitat
El Casal de les Escodines (zona centre de Manresa) és el segon exemple, conjuntament amb l'Ateneu de les Bases, d'un nou model d'equipaments culturals de proximitat, integrats i polivalents (cultura, esports, serveis socials, gent gran), que van més enllà dels centre cívics actuals, comparteixin serveis i espais per a una pluralitat d'usos i permeten fer una cultura de qualitat a diversos punts de la ciutat.

Els usos socioculturals del Casal de les Escodines es podran complementar amb els usos esportius de les instal·lacions de la Piscina Municipal, els usos culturals del Museu Comarcal de Manresa, l'Arxiu Comarcal del Bages i l'Oficina Municipal de Turisme.

El Casal de les Escodines compta amb una llarga trajectòria associativa. Des dels anys 70 és la seu de l'Associació de veïns i veïnes del barri de les Escodines i d'altres entitats de la ciutat com el Club de Jubilats de la mateixa entitat veïnal; la Societat Coral Escodines; Foto Art Manresa, Labrum; Casa d'Andalusia de Manresa; Xàldiga Taller de Festes i Esport Ciclista Manresà, pendents d'un proper trasllat al a l'Estadi del Congost.

Sense perdre de vista el rol del Casal de les Escodines com a dinamitzador de la vida veïnal, el Pla Director del Casal preveu que el nou equipament fusionat:

  1. Actuï com a element dinamitzador de l'entorn i articuli un discurs de proximitat amb vocació de ciutat i amb una vinculació més enllà de les entitats i de la població de les Escodines.
  2. Una major racionalitat i sostenibilitat dels recursos i generació de sinergies entre les entitats ubicades al Casal.
  3. A nivell de gestió es preveu un equip de caràcter tècnic – executiu i un Consell del Casal, com a òrgan participatiu, informatiu i consultiu, amb representants de l'Ajuntament, de les entitats programadores estables, un coordinador de l'Associació de Veïns –amb veu però sense vot- i el coordinador municipal del Casal -com a secretari-.

Els nous espais del Casal de les Escodines
Amb el trasllat de les activitats del Centre Cívic Joan Amades es dóna sentit a l'impuls de la rehabilitació del Casal iniciada l'agost del 2008: aixecament d'una nova planta sotacoberta, la renovació de la façana, la millora dels accessos horitzontals (nous vestíbuls i passadissos) i verticals (noves escales i ascensor).

Actualment el Casal de les Escodines disposa dels següents espais funcionals:

  • Al segon pis (espais nous): 3 aules de 20 m2, dues amb capacitat per 12 persones i una per a 6 persones, una aula d'informàtica de 40 m2 per a 18 persones i una sala de 90 m2 amb capacitat per a 70 persones. També s'ha construït un nou bloc de lavabos.
  • Al primer pis, destinat també a activitats formatives i tallers, s'han pintat i adequat 3 aules noves, dues amb capacitat per 16 persones i una per 35 persones i s'han adequat els lavabos. En aquesta planta s'hi ubica el local de Foto Art Manresa. Es preveu un espai per a connexió WIFI.
  • A la planta baixa, amb nova calefacció, s'hi ha instal·lat l'espai de recepció de l'equipament i la secretaria de l'Associació de Veïns de les Escodines. Al vestíbul (150 m2)h, amb usos expositius hi ha prevista la ubicació de 4 Punts d'Accés Públic a Internet . S'hi troben dos espais del Club de Jubilats de l'entitat veïnal (110m2), una sala d'actes (130 m2) i el Punt d'atenció i mediació veïnal. Es preveu un espai per fer tallers de cuina (35 m2) i en funció d'un futur arranjament de la teulada de l'antiga església del convent dels Caputxins, el Pla Director del Casal preveu una futura sala d'actes (120 m2) on actualment s'hi ubica Recursos i Serveis.
  • Al primer subterrani s'hi troba la biblioteca veïnal Jaume Perramon (106 m2), el Punt Òmnia (42 m2), el des patx del dinamitzador comunitari (5,3 m2), serveis que són gestionats per l'Associació de Veïns de les Escodines, i el local de la Casa d'Andalusia.
  • Al soterrani 2 la Ludoteca (106 m2), també gestionada per l'Associació de Veïns de les Escodines.

El local de Xàldiga de planta baixa i primer pis ocupa una casa de tipologia tradicional annexada al conjunt.

Les activitats traslladades

  • Promogudes per les entitats que de forma periòdica utilitzaven el Centre Cívic Joan Amades:
    • Grup de teatre l'Espantall, assaig de Teatre
    • CAE, tallers i monogràfics de voluntariat
    • Amics Col·leccionistes del Bages, trobada mensual
    • Associació Centre Islàmic Cultural de Manresa, classes d'àrab per a infants
    • Assajos de diferents grups per la Fira d e l'Aixada
    • Associació Cultural Argentina de Manresa, curs de tango
    • Althaia, cursos i activitats dels usuaris del Centre de Dia de Salut Mental i d'adolescents
    • MUTUAM, psicomotricitat i tallers
    • Centre d'Estudis del Bages, trobada mensual
    • Creu Roja Manresa, cursos, monogràfics i activitats persones grans
    • Grup Síndrome de Fatiga Crònica, trobades
    • Famílies que eduquen a casa, trobades
  • Les activitats socioculturals promogudes pel propi Ajuntament:
    • Aules de Cultura
    • Tallers d'Art
    • Grups del programa d'inserció laboral "Laboràlia" (mòduls d'Imatge digital i Salut).
    • Els cursos de Formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació
    • Punts d'Accés Públic a Internet.

5.645 persones estan fent activitats al Casal
Des del 23 d'abril passat hi ha 5.645 persones fent ús de les instal·lacions de les activitats procedents del Centre Cívic Joan Amades, les activitats que ja es desenvolupaven al Casal de les Escodines més les noves sol·licituds d'usos. Aquest número d'usuaris s'han repartit en 492 sessions d'activitats que tenen una durada total de 1.144 hores.

Horaris del Casal de les Escodines
Els horaris d'obertura al públic amb personal municipal són de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 21.00, més determinades activitats puntuals de cap de setmana.

Qui pot fer-ne ús?
Poden fer ús de l'equipament totes les persones, entitats i col·lectius de Manresa per al desenvolupament d'activitats formatives, culturals, recreatives, socials, polítiques, sindicals, etc. prèvia autorització demanada amb antelació.

Informació i sol·licitud d'espais
Per a informar-se sobre les possibilitats d'ús, horaris i calendarització de les activitats es podrà fer a Oficina d'atenció al públic ubicada a la planta baixa (accés per la part rehabilitada del C/ Sant Bartomeu, 50), al tel. 938725454, per correu electrònic ( [email protected] ) i a través de la web municipal www.ajmanresa.cat .