Presó provisional sense fiança per a nou dels detinguts per l'agressió nazi

Dos més han quedat en llibertat amb l'obligatorietat de comparèixer cada 1 i 15 de mes en el jutjat, i el darrer és un menor d'edat. Els investigadors conclouen que l'agressió va ser premeditada, planificada i executada de forma contundent i molt ràpida

Pere Fontanals
15 de juny del 2012

La jutgessa del jutjat número 2 de primera instància i instrucció de Manresa ha decretat presó provisional sense fiança per a nou dels onze acusats de la brutal agressió del passat mes de març a l'entrada de l'Stroika de Manresa. Dos més han estat deixats en llibertat tot i que han de comparèixer l'1 i el 15 de cada mes en el jutjat i el darrer es va posar a disposició de la fiscalia de menors. De fet en aquests dos casos ni el fiscal no ha demanat l'ingrés a la presó. El fet que el cas encara estigui sota secret sumarial fa que la xifra de detinguts hagi oscil·lat en tots els mitjans entre deu i dotze des que es va portar a terme la detenció el passat dimecres. Segons ha pogut saber Manresainfo.cat el secret de sumari s'aixecarà entre dimecres i dijous de la setmana que ve.

Estan acusats de dos delictes de lesions, un d'incendi, de pertinença a banda organitzada de caràcter delictiu, de temptativa d'assassinat i de tinença il·lícita d'armes. Els Mossos d'Esquadra han informat que els dotze detinguts haurien participat presumptament en la brutal agressió que va acabar amb un balanç de tres joves ferits, un d'ells molt greu. Els presumptes agressors també haurien incendiat un vehicle amb ocupants a l'interior, amb el llançament de bengales.

Els investigadors conclouen que l'agressió va ser premeditada, planificada i executada de forma contundent i molt ràpida, utilitzant armes prohibides com barres de ferro i punys americans. L'acció va anar acompanyada del llançament de bengales que va contribuir a generar molta confusió i, segons fons policials, va facilitar tant l'atac com la fugida dels agressors.

La investigació que ha dut Mossos d'Esquadra durant aquests gairebé tres mesos ja tenia la primera setmana després de l'agressió la identificació de dos dels principals instigadors de l'acció feixista. A partir d'aquestes primeres identificacions la divisió d'investigació de la policia catalana va treballar per recopilar informació, poder identificar a la resta d'integrants del grup i reunir les proves necessàries per poder-los encausar. El secret de sumari i la precaució per no alertar-los abans d'hora ha fet que totes les accions s'hagin realitzat per part de la policia amb la màxima prudència i discreció.

El passat mes de març, segons els testimonis presencials, una quinzena d'individus amb passamuntanyes, armats amb pals i llançant proclames de caire feixista van sortir de dins d'una furgoneta i van començar a colpejar els tres joves deixant-ne un en estat molt greu, fins al punt que va haver d'estar gairebé un mes hospitalitza i li han quedat seqüeles.

Recull de notícies de l'agressió feixista