ERC Bages demana passos de fauna a l'Eix Transversal

Ha presentat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya

Redacció
12 de juny del 2012

Esquerra Republicana de Catalunya al Bages ha presentat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya instant al Govern de la Generalitat a fer els passos de fauna necessaris a les obres de desdoblament de l'Eix Transversal que s'estan duent a terme a l'actualitat. La iniciativa ha estat entrada pel diputat Joan Puigcercós, del Grup Parlamentari d'ERC.

La proposta de resolució és el resultat de diverses converses mantingudes amb entitats de la comarca, que han denunciat que les obres de desdoblament no contemplen de manera adequada la implantació de passos de fauna, especialment en el tram Manresa – Les Olugues.

Des d'ERC es denuncia que de la lectura de la Declaració d'Impacte Ambiental se'n desprèn clarament que és el tram de l'Eix Transversal en què s'han esmerçat menys recursos i, per tant, s'adopten menys mesures quant als passos de fauna. Pràcticament el 80% del que s'està fent no acompleix els manuals estatals i europeus existents amb les prescripcions i criteris tècnics a aplicar en aquests casos de fragmentació d'hàbitats causada per les infraestructures de transport. A més, la precarietat en les mesures correctores també es copsa envers altres aspectes com ara en la reposició de senders excursionistes i camins ramaders, restauració de talussos, tanques, etc.

ERC - Bages creu necessari respectar al màxim els corredors biològics i les rutes de desplaçament que segueixen els animals. Per això cal avaluar de forma acurada aquests corredors i ubicar els passos corresponents en un lloc o altre seguint criteris científics. També s'ha de ser molt rigorós amb el criteri de distàncies a l'hora de situar els passos de fauna. Així, per exemple, els passos d'ungulats s'han de situar cada 1 KM i els dels altres animals cada 500 metres, però la realitat és que els passos d'ungulats s'han situat cada 3 KM.