Pentinen el Moianès per fer un inventari biològic

Les dades de fauna i flora obtingudes per una quarentena de científics s'incorporaran al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya

Redacció
06 de juny del 2012
Una quarantena de científics pentinen el Moianès.
Una quarantena de científics pentinen el Moianès. | GdeC
Una quarantena de científics pentinen el Moianès. Foto: GdeC

El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, de la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), organitza entre el 6 i el 8 de juny a Collsuspina (Osona) les Segones Jornades de Prospecció biològica de Catalunya. L'objectiu d'aquestes jornades és recopilar el màxim nombre de citacions d'una àrea concreta de l'àmbit territorial de la comarca natural del Moianès i de l'espai natural protegit del Moianès i Riera de Muntanyola, recentment ampliat. En general, es tracta d'una zona on hi ha poques dades de biodiversitat. Les cites recopilades permetran incrementar el coneixement dels valors naturals d'aquest territori i s'introduiran al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC).
 
Aquesta jornada és un tipus especial de treball de camp, internacionalment i tècnicament conegut com a bioblitz, en què un grup de científics porten a terme durant 24 o més hores un inventari biològic intensiu. La finalitat és identificar el màxim nombre d'espècies de fauna i flora d'una zona determinada i contribuir a augmentar i avaluar el coneixement de la biodiversitat de l'àmbit escollit. Hi participen científics especialistes en tots els grups taxonòmics, que s'instal·len en un centre logístic i base del treball de camp, analitzant i processant les dades. Aquest treball és una manera de contribuir al coneixement científic d'un àmbit i alhora promoure i difondre la biodiversitat.
 
En aquest sentit, a més del treball científic, s'han programat activitats de difusió per a tots els ciutadans interessats. El dissabte, dia 9 de juny, es farà una sortida naturalista guiada per conèixer el medi natural del Moianès, centrada en el coneixement de la flora i de la fauna del sector de serra de Santa Coloma - torrent de l'Espina. De l'11 al 21 de juny es podrà visitar al casal de Moià l'exposició fotogràfica Natura Catalana, rica i plena, amb imatges d'arreu del país, realitzada per la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura i la Institució Catalana d'Història Natural.
 
Les Primeres Jornades de Prospecció es van celebrar fa dos anys al Solsonès  en motiu de l'Any Internacional de la Biodiversitat, i és voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat celebrar-les amb regularitat.

Arxivat a