El BTT Terra de Maquis, com a producte turístic

Agents públics i privats uneixen esforços per projectar el recorregut d'una de les curses més dures del calendari estatal de bicicleta de muntanya, que se celebra els propers dies 16 i 17 de juny

Redacció
06 de juny del 2012
Presentació del BTT Terra de Maquis.
Presentació del BTT Terra de Maquis. | AjM
Presentació del BTT Terra de Maquis. Foto: AjM

La Catalunya Central acollirà els propers dies 16 i 17 de juny la segona edició de la cursa Volta en BTT Terra de Maquis, una prova ciclista de les més dures del calendari estatal que recorre camins, indrets i paratges inhòspits que freqüentaven els maquis del Bages.

Aprofitant l'atractiu esportiu, paisatgístic i històric del recorregut, l'entitat organitzadora -Outcat- juntament amb agent s públics i privats llançaran a partir del setembre la promoció turística d'aquesta ruta ciclista que englobarà allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics de guiatge, lloguer de material i empreses de serveis culturals.

La prova esportiva i la seva projecció turística han estat presentadesavui al migdia per l'alcalde de Manresa i regidor d'Esports, Valentí Junyent; per l'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez; pel regidor d'Esports de Santpedor, Agustí Comas; pel regidor d'Esports de Castellnou de Bages, Antoni Martín; i pels responsables de l'entitat esportiva Outcat, Raül Monfort, Marc Ribas i Pau Barca.

L'alcalde de Manresa ha mostrat la seva satisfacció per la celebració d'aquesta prova "que permet conèixer el Bages a través de l'esport". Junyent ha destacat el treball de l'entitat manresana organitzadora Outcat "que ajuda a reforçar la capitalitat esportiva de Manresa amb el suport dels municipis de Castellnou de Bages i Santpedor".

Francesc Martínez ha manifestat que "la cursa Terra de Maquis és una cursa per a valents i una bona oportunitat per donar a conèixer llocs impressionats de la comarca" i ha animat a visitar la Fira que es celebrarà a Castellnou el dissabte 16 de juny.

Per la seva part, Agustí Comas ha explicat que la prova ciclista començarà i acabarà a Santpedor i que "és una competició que anat madurant i que proporciona un plus turístic molt atractiu". El regidor d'Esports santpedorenc ha volgut destacar el treball i l'empenta de l'entitat organitzadora per "afrontar aquest repte".

Per la seva banda, Raül Monfort, ha detallat el treball desenvolupat per l'entitat per fer madurar aquesta prova i ha destacat que "el Bages és un lloc desconegut amb gran bellesa i espais impressionats que volem apropar a molta gent i obrir-los a més formats esportius a banda de la bicicleta".

Pel que fa a la prova esportiva, Monfort ha dit que l'organització vol que la prova creixi "qualititavament" per això ha agraït "el suport de les administracions, els esponsors i la cinquantena de voluntaris que ens ajudaran a fer que la prova sigui un èxit".

El responsable de l'entitat Outcar ha informat que recorregut de 230 quilòmetres té l'al·licient de passar pel màxim de senders i corriols possibles, i seguint el sentit horari, pretén donar una volta a la Catalunya central passant pels punts més alts possibles com són "el Cogulló d e Cal Torre i la serra de Castelltallat, Sant Cugat del Racó, Serraïma o Mussarra".

A banda de la promoció de la ruta ciclista, l'objectiu és ampliar les activitats amb la possibilitat de fer a partir del 2013 aquest recorregut en format trekking, i a partir del 2014 per poder fer-la a cavall i poder implicar les hípiques del territori. També s'està treballant amb cellers i empreses de serveis culturals que oferir activitats per a les persones que facin la ruta en 3 o 5 dies.

1a Fira Terra de Maquis Outdoor Esports
El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Castellnou de Bages, Antoni Martín, ha explicat els detalls de la 1era. Fita Terra de Maquis que tindrà lloc al seu municipi el dissabte 16 de juny des de les 10:00 fins a les 21:00 h.

L'empresa Outcat busca potenciar el turisme i el territori per això el projecte Terra de Maquis en la seva vessant turística ha muntat la primera Fira Terra de Maquis (Outdoor Esports) que comptarà amb més de vint estands d'empreses d'esports, rutes de trekking, turisme actiu, productors gastronòmics de la Catalunya Central...

Durant tot el dia hi haurà per a les famílies amb nens activitats com tirolines, jocs, inflables, rutes a cavall. La fira serà el punt de trobada de tots els amants de l'esport, de les rutes i de turisme actiu de la Catalunya Central. A més a més, hi haurà la possibilitat de visitar la població, el museui dels maquis i, fins i tot, una exposició de tractors antics.

Un recorregut únic i més treballat que mai
El track de 230 km del repte Terra de Maquis de dos dies pel Bages, presenta un recorregut amb més corriols que en el 2011, més trams aer is i nous entorns. Oucat ha volgut potenciar el paisatge, l'entorn i els valors turístics del territori de la comarca. D'aquí que paral·lelament, el dia 16 de juny a Castellnou de Bages es celebrarà la 1a Fira de Terra de Maquis Outdoor Esports, que aglutinarà durant tot el dissabte empreses d'esport, rutes, gastronomia i turístiques de la Catalunya Central.

Tot un any de feina de camp, recuperant corriols, provant zones, parlant amb gent del territori, bikers, pagesos, excursionistes i propietaris, per buscar nous enllaços i corriols amb l'objectiu de potenciar la qualitat del recorregut. Les premisses que es busquen alhora de fer el recorregut són les referències de passos històrics transitats pels maquis, corriols emboscats i aeris amb vistes espectaculars per admirar la bellesa del territori.

Un cop s'obtenen aquestes referències, comença la feina cartogràfica d'identificar el track per on passa sobre el mapa, per tot seguit, començar la fase de cerca in situ, comprovar si encaixa amb les característiques d'Outcat, i per últim, si reuneix les següents condicions: divertit, tècnic i exigent per al ciclista.

Si el camí compleix tots els requisits es comença la última fase d'habilitació del corriol: adaptació del paviment i purga de la vegetació. Si hi ha trams en molt mal estat es fan algunes intervencions amb fusta, com passarel·les, o una reconstrucció amb pedres i terra per deixar el corriol transitable. Tot un any de feina on els organitzadors per obtenir un recorregut de 230 km han fet més de 1.200 km pedalejant pel Bages.

Enllaç mapa 3D de la 1a etapa del Repte Terra de Maquis: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DsFVJ8LcmtA

Tour Terra de Maquis, un producte de cicloturisme amb identitat
Outcat porta tres anys treballant amb agents públics i privats per a muntar el primer producte turístic comarcal de qualitat de la comarca del Bages, que englobarà allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics de guiatge, lloguer de material i empreses de serveis culturals.

El setembre es començarà a promocionar la ruta cicloturística que es podrà fer entre 3 i 5 dies donant la volta al Bages seguint els passos dels maquis, com el Caracremada, que voltaven per les contrades de la comarca. Les particularitats d'aquesta ruta, són el seu fil conductor històric, la vivència d'experimentar la duresa de moure's pel bosc com un maqui i un recorregut únic a través de GPS.

Els organitzadors volen vendre una experiència i tota una vivència en el seu conjunt, Raül Montfort considera que "els clients han de marxar coneixent un territori desaprofitat i amb ganes de tornar per conèixer tots els altres elements patrimonials de la comarca". Des d'Outcat s'oferirà un pack de benvinguda pel client, servei de transport d'equipatge, lloguer de GPS, lloguer de bicicletes i servei de guiatge.

Actualment, s'està acabant de definir els tracks per adaptar-lo als diferents allotjaments rurals que estaran dins la ruta. Terra de Maquis també està treballant amb diferents restaurants per elaborar uns menús Maquis que potenciïn l'elaboració de plats amb productors agroalimentaris de proximitat i del territori.

Outcat està convençut de la potencialitat del territori del Bages i de la qualitat dels s erveis de les diferents empreses turístiques del territori. Per als responsables del projecte de Terra de Maquis aquest "és un producte amb identitat, atractiu, diferent i integrador, on té cabuda tot privat que vulgui agafar una metodologia de treball amb valors identitaris. Es tracta de fer la feina ben feta i pas a pas".

El Tour Terra de Maquis encara no ha començat la seva promoció i ja té 4 reserves de grups de ciclistes per venir a gaudir de l'experiència turística Terra de Maquis a la Catalunya Central.

Terra de Maquis és més que un producte de turisme actiu de ciclisme en el pla de prospecció pel 2013, s'obrirà Terra de Maquis en format trekking, i en el 2014 es vol oferir un producte turístic de ruta per ser feta a cavall i poder implicar les hípiques del territori, també s'està treballant amb cellers i empreses de serveis culturals per on passa la ruta, per oferir productes complementaris als visitants que facin la ruta en 3 o 5 dies i tinguin les tardes lliures per visitar els diferents elements turístics que tenim al Bages.

Inscripcions tancades pel repte de Terra de Maquis
Les inscripcions van començar el mes d'abril, i en dues setmanes es van apuntar més de 100 ciclistes al repte de Terra de Maquis, i fa gairebé un mes es va haver d'ampliar les places per la forta demanada de sol·licituds. La setmana passada es van tancar inscripcions amb 170 participants i es va començar a elaborar una llista d'espera. El guanyador de la prova aconseguirà durant any el títol de "Caracremada".