Mas assistirà a la Ballada de Gitanes de Sant Vicenç

S'estrenarà la plaça de l'Ajuntament i s'interpretarà el nou himne del municipi "El bagul de la memòria"

Redacció
23 de maig del 2012
576_1274631086DSC_0130
576_1274631086DSC_0130 | Àlex Gómez Ribera
El ball de Gitanes torna a Sant Vicenç aquest diumenge. Foto: Àlex Gómez Ribera

Sant Vicenç de Castellet celebra aquest darrer diumenge de maig la tradicional Ballada Popular de Gitanes amb l'estrena de la renovada plaça de l'Ajuntament. La festa, declarada d'Interès Local, té més de 100 anys d'història i mobilitzarà uns 200 balladors d'una dotzena de colles en un espectacle de música, dansa i colors únic al territori. Les aportacions simbòliques que fan cada any els balladors per mantenir la festa es destinaran en aquesta edició a La Marató per la Pobresa, que Televisió de Catalunya organitza diumenge.

El Ball de Gitanes comptarà enguany amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que aprofitarà la seva estada a Sant Vicenç per inaugurar la reforma de la plaça de l'Ajuntament. La festa també tindrà un altre al"licient coincidint amb la interpretació del nou himne del municipi, composat per Xavier Mestres i escrit per David Bricollé. L'estrena davant el públic de la peça "El bagul de la memòria" com a himne de Sant Vicenç té el seu origen en l'espectacle "Castellet, memòria mil·lenària", celebrat l'any 2001.

Trobada de balladors
La trobada dels balladors serà a les 12 del migdia davant l'església parroquial. Els Barons de Castellet i la Colla de Geganters acompanyaran els balladors en cercavila fins a la plaça de l'Ajuntament. Els Barons de Castellet (Marià Alegre i Paula Duran) ballaran el tradicional Vals dels barons. A continuació, entraran a la plaça els exdansaires amb el Passeig de Caldes i tot seguit es donarà pas al ritme del Galop a totes les colles. La ballada seguirà amb la proclamació de la nova núvia i tots els entremesos de la ballada, xotis, catxuxa, contradansa, jota i vals-jota fins a arribar al final amb el galop popular en què el públic s'afegeix a la festa. La música anirà a càrrec de la Cobla Ciutat de Terrassa.

Ballada infantil
Els actes del cap de setmana començaran dissabte a les 6 de la tarda a la mateixa plaça amb la Ballada Popular Infantil i Juvenil on participaran una cinquantena de nens i nenes d'entre 3 i 12 anys. Oferiran els diferents balls (entremesos) de les Gitanes acompanyats del Nen i la Nena de la Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet.

L'Associació Cultural Balladors de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet organitza la festa que compta amb la col·laboració de l'Associació Musical Castellet, de la Colla de Geganters de Sant Vicenç i de l'Esbart Dansaire Santvicentí i el suport de l'Ajuntament de Sant Vicenç i del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Una festa amb història
El Ball de Gitanes es va ballar per primera vegada el 10 de febrer de 1907 amb la participació d'un grup de picapedrers vinguts de Caldes de Montbui, que van introduir aquest costum arrelat al Vallès. Les noies que els acompanyaven ja eren de Sant Vicenç. Després d'uns anys d'inactivitat del 1949 al 1953 es va a tornar a recuperar el ball coincidint amb la creació de l'Esbart Dansaire Santvicentí. L'any 1989 l'Esbart va estrenar les Gitanes al Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat. L'any 1992 l'entitat proposa la recuperació del ball i es convoca a tothom que vulgui a participar d'aquesta festa i se celebra la primera Ballada Popular de Gitanes de Sant Vicenç. El ball va fer un pas més l'any 2007 introduint les Gitanes per a infants i joves.

Fotos del Ball de Gitanes de 2011

Fotos del Ball de Gitanes de 2010

Fotos del Ball de Gitanes de 2009