60 treballs opten als Premis de Recerca de Batxillerat de la FUB

Redacció
17 de maig del 2012
Guanyadors dels Premis de Recerca de 2011.
Guanyadors dels Premis de Recerca de 2011. | FUB
Guanyadors dels Premis de Recerca de 2011. Foto: FUB

60 treballs de recerca dels àmbits de les ciències de la salut, l'empresa i l'educació opten a l'onzena edició dels Premis de Recerca de Batxillerat que atorga la Fundació Universitària del Bages per promoure i incentivar l'esperit i la pràctica investigadora entre els alumnes de batxillerat i reconèixer i posar en valor el treball que fan durant aquesta etapa educativa.

La xifra de treballs presentats és molt similar a la de l'anterior edició, de manera que es consolida el nombre de participants en la convocatòria. Dels 60 treballs, un de cada quatre són del Bages. Els instituts de la Catalunya Central hi aporten el 67% (a més del Bages, s'hi inclouen els de l'Osona, el Berguedà, l'Anoia i el Solsonès) La resta de les comarques de Barcelona hi aporten el 28%. Finalment, un 3% són treballs d'alumnes que estudien en instituts de Lleida i un 2%, de Tarragona.

Pel que fa a les modalitats, les ciències de la salut continuen sent l'àmbit que rep un nombre més elevat de treballs. Concretament, aquest any, han estat 30. 16 dels treballs estan relacionats amb temes d'educació i 17 amb el món de l'economia i l'empresa. Ha estat aquest darrer àmbit el que ha experimentat un creixement respecte de l'anterior edició, amb un 30% més de treballs.

En total, 73 alumnes de 32 instituts d'arreu de Catalunya opten a aquesta onzena edició dels premis, que es lliuraran el dia 23 de maig, a dos quarts de set de la tarda, a la sala d'actes de la FUB. La conferència prèvia al lliurament dels guardons anirà enguany a càrrec del catedràtic emèrit d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, Claudi Mans, que parlarà de "Madame Curie, 101 anys després".

3.450 euros en premis
Aquesta onzena convocatòria lliurarà 3.450 euros en premis, als quals cal afegir-hi uns 11.400 euros més, ja que els autors dels tres treballs guanyadors tenen l'opció de cursar un primer curs dels estudis que imparteix la FUB amb el preu de la docència gratuïta. El preu d'aquesta docència està a l'entorn dels 3.800 euros.

Els Premis FUB a la recerca consten de tres modalitats. Un Premi de Ciències de la Salut, el Premi Economia i Empresa i, des de l'any passat, el Premi Educació. Els premis estan patrocinats per Catalana Occident, Pirelli i el col·lectiu Tertúlies a la Cuina.

El Premi Ciències de la Salut s'atorga als millors treballs de recerca sobre temes de l'àmbit de les ciències de la salut des de qualsevol perspectiva. Està dotat amb un premi de 700 euros i la docència gratuïta durant un any per al guanyador. També està prevista la concessió d'un accèssit de 300 euros i un premi de 150 euros per a l'institut on estudia l'alumne guanyador.

El Premi Economia i Empresa reconeix els millors treballs de recerca en l'àmbit de l'economia, ja sigui centrada en sectors determinats, en aspectes relacionats amb la inversió o el consum o en el món de l'empresa. Els treballs poden fer referència a plans d'empresa, estudis de viabilitat, a elements relacionats amb el màrqueting, les finances, els recursos humans, la qualitat o el medi ambient. En aquest cas, la dotació del premi és de 1.000 euros, la docència gratuïta per un any i el premi de 150 euros per a l'institut del qual procedeixi el treball.

El premi més novell, el d'Educació, reconeix treballs sobre temes de l'àmbit educatiu des de qualsevol perspectiva. La dotació econòmica del premi és de 1.000 euros, un any de docència gratuïta i 150 euros per a l'institut de l'alumne guanyador.