Arcadi Oliveras rep el 9è Premi Pere Casaldàliga

El lliurament s'ha fet aquest diumenge al Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, CLAM

Redacció
06 de maig del 2012
Arcadi Oliveras rebent el premi Pere Casaldàliga.
Arcadi Oliveras rebent el premi Pere Casaldàliga. | CLAM
Arcadi Oliveras rebent el premi Pere Casaldàliga. Foto: CLAM

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, CLAM, ha guardonat aquest diumenge al migdia amb el novè Premi Pere Casaldàliga a Arcadi Oliveras, economista català i reconegut activista de Justícia i Pau, entitat dedicada a la promoció dels drets humans i la construcció de societats més justes i solidàries per la seva "lluita social i el seu clam contra les injustícies socials". Oliveras ha destacat que en l'actual context social, "no calen més retallades i que l'estat del benestar s'està desmuntant".

L'economista i activista social, Arcadi Oliveras, ha estat guardonat aquest migdia a Navarcles amb el novè Premi Pere Casaldàliga que atorga el Festival Clam de Navarcles.

El Premi Pere Casaldàliga, signe d'identitat del CLAM, és un guardó honorífic que es concedeix a aquelles persones o entitats que han destacat per la seva trajectòria de solidaritat o el seu treball per la pau i l'ajuda als més desafavorits, marginats, explotats i exclosos del món en què vivim. El President del FICNA, Josep Maria Carrillo, ha destacat els motius pels quals Oliveras ha estat guardonat, hi ha ressaltat "que ha esdevingut un referent ètic, un home que no es conforma amb la situació actual de retallades, que aixeca la veu contra la injustícia i que lluita diàriament contra aquesta actitud que manté que no hi ha alternativa". La trajectòria de lluita i de militància d'activista social "com n'hi ha pocs en aquest país" fan que el premi atorgat a Arcadi Oliveras sigui molt merescut i "estem convençuts que així s'entendrà, perquè combrega perfectament amb la filosofia del Clam i amb l'esperit del bisbe Pere Casaldàliga".

Finalment, Carrillo ha dit que "en els temps que vivim fa falta molta gent com l'Arcadi Oliveras per fer realitat que un altre món és possible".

L'entrega del Premi Pere Casaldàliga l'ha fet el director del Centre UNESCO de Catalunya, UNESCO.cat, Miquel Àngel Essomba. L'organització del festival ha manifestat la seva satisfacció que Essomba hagi acceptat fer lliurament d'aquest guardó, ja que la tasca d'UNESCO Catalunya i els principis que l'orienten tenen molt en comú amb el Clam, tant pel seu compromís amb els valors essencials dels drets humans, la cultura de la pau, la pluralitat cultural, el diàleg entre les cultures, l'aprofundiment democràtic i la identitat nacional.

En el seu parlament, Miquel Angel Essomba, ha destacat la importància que Oliveras té al rebre aquest premi ja que "és un referent per Catalunya, ja que té la capacitat d'analitzar a la societat, denunciar les coses que no funcionen i quines són les propostes i alternatives per millorar-les". I, ha afegit, "són aquestes les persones que ens fan falta en moments de crisis com els actuals".
 
Visiblement emocionat, el guardonat Arcadi Oliveras, ha destacat que "aquest premi m'esperona per seguir treballant per la solidaritat". Ha afegit que "al darrera d'aquest guardó hi ha molta gent que pensa en la solidaritat, des del mateix Pere Casaldàliga, que dóna nom al premi i que ha tingut sempre una mostra de solidaritat per la vida, com també pel propi Clam, que l'atorga, que ha sabut fer del cinema un esperit solidari. Això em fa recordar els cinefòrums de la meva joventut, que era una manera de fer discussió política i debat. Penso que agafar el cinema per fer reflexió de solidaritat és bo".

En el seu discurs, Oliveras ha destacat que les actuals retallades, "no son necessàries" ens ho han repetit tant que "al final ens ho fan creure". En aquest sentit, ha proposat una sèrie de mesures com "eradicar el frau fiscal, la reducció de les despeses militars, eliminar les ajudes als bancs i reduir les despeses en infraestructures supèrflues, amb les que segur tindríem més diners per assistir a la gent". Finalment ha conclòs que " hi han massa interessos amagats al darrera que fan que no sempre s'atengui als qui més ho necessiten".

L'acte també ha comptat amb la projecció en forma audiovisual de la carta del bisbe Pere Casaldàliga sobre les temàtiques d'aquesta edició, "Patologies Socials" i “Ciutadans o Consumidors?” i l'actuació del grup de Gospel manresà, Esclat Gospel Singers. Un emotiu i fort aplaudiment al premiat ha tancat l'acte.

Breu història del premi:
Els guardonats del Premi Pere Casaldàliga han estat, el 2004, l'entitat Bages per a tothom, pels seus treballs realitzats en la integració de nouvinguts i en l'apropament del Bages i el Marroc. L'any 2005, la vencedora va ser la CC ONG Ajuda al desenvolupament, de Sant Sadurní d'Anoia, que porta diferents projectes en zones africanes com Burkina Faso o Mali. ACSUR-Las Segovias va ser l'entitat guardonada el 2006, un col·lectiu amb més de 20 anys d'història que porta a terme centenars de projectes en zones amb dificultats com Centreamèrica. El 2007 el Premi Pere Casaldàliga va ser pel sacerdot madrileny Enrique de Castro. El Clam va valorar la seva lluita durant dècades contra l'exclusió social de joves amb problemes de drogoaddicció i també la seva lluita en la defensa dels drets dels immigrants. El 2008, el certamen va distingir a Pallassos sense fronteres per la seva tasca en favor de la infància en llocs de conflictes. L'any 2009, el premiat va ser el gironí Jordi Planas, amb una llarga trajectòria com a cooperant i col·laborador en entitats solidàries i impulsor del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament i coordinador de la campanya de sensibilització de l'Agenda Llatinoamericana.

El 2010 l'entitat guanyadora va ser INSHUTI associació dedicada a la denúncia de la violació dels drets humans a la zona dels grans llacs d'Àfrica. En aquest cas el guardó va ser entregat pel molt honorable expresident de la Generalitat de Catalunya Pascual Maragall. Finalment, el 2011 el CLAM va guardonar l'Associació Romaní, entitat compromesa amb la protecció dels drets del poble gitano. Va recollir el premi el seu president, Juan de Dios Ramírez Heredia, de mans de José Maria Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.